Изгоненият от Цветанов синдикат се връща в МВР

Юлиан Христов 14 март 2013 в 15:15 2271 0

СФСМВР. Снимка: БГНЕС, архив
СФСМВР. Снимка: БГНЕС, архив

Диалогът между МВР и една от най-големите синдикални организации на полицаите е на път да бъде възстановен, след няколкомесечно прекъсване.

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), в която членуват близо 15% от състава на ведомството, беше изключена от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов от Съвета за социално партньорство. Организацията е основният инициатор на протести на служители в МВР, които изразяваха няколко пъти недоволството си към социалната политика на ведомството с масови събирания, при които пушеха цигари или пиеха вода.

На пресконференция днес от ръководството на синдиката обясниха, че очакват от новия вътрешен министър в служебния кабинет Петя Първанова да възстанови диалога. Валентин Попов, председател на УС на СФСМВР, каза, че споразумението между министерството и синдиката ще бъде подписано отново.

Въпреки това синдикалистите остават в стачна готовност. В събота – 16 март, в парка „Заимов“ служители на МВР ще обявят края на протестните си действия, но съобщиха, че докато не бъдат изпълнени исканията им за промени в Закона за МВР и по-точно в частта за извънредния труд, няма да се откажат. Те канят в събота вътрешния министър, която, по думите им, е добре запозната с проблемите в сектора, защото е дългогодишен служител в МВР.

Президентът на Европейския полицейски съюз Герит ван де Камп е изпратил писмо до президента Росен Плевнелиев, в което изразява безпокойството си от прекратяването на диалога със синдиката в МВР. „С това министерско решение, ние правим следното заключение, че на СФСМВР системно се пречи да осъществява своята дейност“, пише в писмото.

СФСМВР са сезирали и омбудсмана Константин Пенчев за нарушаването на правата на полицаите при прилагането на извънреден труд. В момента закона позволява те да извършват извънреден труд без да бъдат компеснирани за това. В отговор омбудсманът е поел ангажимент да постави този въпрос пред следващото Народно събрание, което да направи съответните изменения в закона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови