Полицаите плашат с протест на 16 март

Юлиан Христов 25 февруари 2013 в 10:12 2229 0

Протестът на полицаите в София. Снимка: Сергей Антонов
Протестът на полицаите в София. Снимка: Сергей Антонов

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) настоява за излъчването на служебен зам. министър на вътрешните работи от гражданската квота. 

В открито писмо до президента те настояват за граждански контрол върху работата на вътрешното министерство, като това може да стане чрез зам. министър излъчен от неправителствена организация или гражданско сдружение. От СФСМВР също така са категорични, че няма да позволят назначаването на служебен вътрешен министър човек, който е участвал под някаква форма във властта.

"Не желаем и ще се противопоставим по всеки разрешен от законите на Р България начин на номинирането на министър на вътрешните работи в служебното правителство от лица участвали под каквато и да е форма в предишни политически кабинети в МВР, както и на такива заемали висши професионални постове, тъй като считаме тези лица за пряко отговорни за проваления социален диалог в МВР, както и за сегашното му състояние", се казва в писмото.

От синдикалната федерация настояват МВР да подпише с тях споразумение за сътрудничество. СФСМВР беше изключена от социалния диалог от вътрешния министър в оставка Цветан Цветанов.

От федерацията настояват и за подписването на нов колективен трудов договор или да се удължи срокът на действие на настоящия, с което "да се прекрати позорната игра с правата на над 7000 служители в МВР- лица, работещи по трудови правоотношения".

Ако не бъдат изпълнени исканията им, от полицейския синдикат заплашват с масов протест. "СФСМВР е в състояние на протест и Ви уведомява, че в резултат на действията или бездействието на бъдещия служебен кабинет ще призове членовете си, служителите на МВР и граждани на протест, на 16.03.2012 г. в парка „Заимов”. Преди 4 години от там тръгна 15 000-ен протест на служителите в МВР. Надяваме се, че 4 години по- късно, е по-добре да отбележим тази дата празнувайки, а не отново протестирайки", пише в откритото писмо.

СФМВР беше единствената синдикална организация на полицейските служители, която подкрепи протеста на военните в събота.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови