Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Избори' 2013 – търговия с подписи и лични данни

OFFNews 27 май 2013 в 19:19 2130 0

Дворът пред секциите в ЦДГ “Калина Малина” в Айтос. Снимка: ИРПС
Дворът пред секциите в ЦДГ “Калина Малина” в Айтос. Снимка: ИРПС

От 36 партии и коалиции, явили се на парламентарните избори, 21 не са успели да изкарат резултати, дори близки до броя на подписите, които са внесли за своята регистрация в ЦИК.

Това съобщиха от Института за развитие на публичната среда (ИРПС) при обявяването на заключенията от мониторинга на организацията върху дейността на институциите и изборите на 12 май.

Най-драстичните резултати са при Национал-демократична партия (при 11 500 събрани подписи партията е получила 3445 гласа на изборите), „Либерален алианс” (при 12012 подписа – 8873 гласа) и „Средна европейска класа“ (16 078 подписа – 3539 гласа).

Председателят на Управителния съвет на Институт за развитие на публичната среда Антоанета Цонева отбеляза, че при регистрацията за участие в изборите масово се е злоупотребявало с използването подписите на хора, които нямат право да гласуват.

Партиите и коалициите са използвали некоректно база от данни на хора, които не са дали съгласието си да присъстват в подписките им. Сред тях са затворници, лица, отдавна живеещи в чужбина и др. Тези недействителни подписи са над 10 000.

Институтът за развитие на публичната среда наблюдава изборния ден с 109 регистрирани наблюдатели на територията на 243 секции.

Сред най-честите нарушения в изборния ден в България са: липса на баджове на застъпници и представители, както и липса на ясно осъзнаване на това каква точно функция изпълняват; струпвания на застъпниции представители на партии спорове между представителите на СИК и застъпниции представители на политически партии; прозрачни тъмни стаички.

В онлайн платформата "За честни избори" са получени 137 сигнала, от които са публикувани 100, разпределени в 8 категории по следния начин: купуване на гласове –20 (17%); контролиран вот –7 (6%); натиск върху избирателите –13 (11%); изборен туризъм –1 (~ 1%); нарушения в предизборната кампания –18 (16%); проблеми в организацията на изборния процес –41 (36%); използване на език на омразата –1 (~ 1%).

Институтът имаше и наблюдатели в Тулуза, Страсбург, Париж, Марсилия, Истанбул, Чорлу, Лондон, Тотнъм, Базел, Цюрих, Прага, Вашингтон, Чикаго и Торонто.

От ИРПС констатират, че в деня на вота е имало големи опашки от желаещи да гласуват в Лондон, Чикаго, Париж, Франкфурт и това е било пречка за много наши сънародници да гласуват. Пред секциите в Турция е имало опашки от 10 –15 човека, желаещи да гласуват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!