Иван Станков: Състоянието на животновъдството е трагично

13 март 2013 в 08:57 4977 0

Проф. Иван Станков е министър на земеделието и храните. Снимка: Сергей Антонов
Проф. Иван Станков е министър на земеделието и храните. Снимка: Сергей Антонов

Трагично е състоянието на животновъдството, така че там трябва да се действа бързо. Това каза пред БНР в първото си интервю като служебен министър на земеделието и храните проф. Иван Станков.

Министерството е постигнало известни успехи, смята той, като посочи зърнопроизводството.

Той смята, че в сектора на земеделското министерство има много нерешени проблеми, но най-належаща е намесата именно в животновъдството. Проф. Станков каза, че ще работи по писана от него стратегия за животновъдството. „Смятам за положа максимални усилия за това, особено за месодайното, млечното, високопланинското животновъдство. Стратегията ще бъде актуализирана“, коментира той, като направи уговорката, че за двата месеца на служебния кабинет няма да може да бъде свършено всичко. „Могат да се разработят поне постановките. Ще започнем преговори за възстановяване на генофонда и със снабдяване на животни отвън“, каза още новият земеделски министър.

Станков обясни още, че приоритет в работата му ще са и усилията за максимално усвояване на европейските средства за земеделие, където трябва да бъдат договорени 7,5 млрд. евро. Още на 18 март на среща в ЕК той ще представи приоритетите на правителството в сектора земеделие.

Земеделският министър заяви, че за сега не смята да прави кадрови промени в министерството с аргумента, че има малко време, в което трябва да бъдат свършени много неща. Той каза, че е запознат с оставката на зам.-министър Светлана Боянова. Станков все още не е определил кой ще му бъде заместник, но каза, че вече е говорил с няколко човека.

„Съгласих се да поема МЗХ в този критичен момент, защото считам че мога да бъде полезен, защото съм участвал в разработването на много нормативни документи. Считам, че трябва да се направи максималното, за да се усвоят евросредствата. Времето е много кратко, но смятам, че е достатъчно да се разработи една основа за работата на българското правителство“, коментира Станков.

Той каза още, че одобрява идеята на президента за съставянето на Обществен съвет към всяко ресорно министерство  който ще заработи под формата на бизнес-научен съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови