Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

„Южен поток“ получи одобрение на съвет на екоминистерството

30 август 2013 в 15:54 2302 2

Планираното трасе на
Планираното трасе на "Южен поток"

Проектът за газопровода „Южен поток“ е получил одобрение от Висшия експертен екологичен съвет към екоминистерството. В сряда съветът е дискутирал доклада за ОВОС (Оценка за въздействие върху околната среда) на проекта и всички членове са дали положително становище за нея, съобщи екоминистерството.

Предстои екоминистърът Искра Михайлова да вземе финално решение – дали проектът да получи зелена светлина.

Трасето на газопровода минава през 11 области – Варна, Шумен, Търговище, Разград, Русе, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Враца, Монтана и Видин. Планирано е той да е с с дължина 540 км и диаметър 1.4 метра, приемен терминал и с компресорни станции „Варна”, „Лозен” и „Расово”.

Задължителните обществени обсъждания на доклада за екооценката на проекта бяха проведени през юли във всички 39 засегнати общини, през които преминава трасето на газопровода.

Съгласието на експертите в съвета – представители на министерствата на околната среда, на регионалното развитие, на земеделието, не е без условие. След обществените обсъждания, най-вече по настояване на граждански организации във Варна, съгласувателното решение на ВЕЕС съдържа над 50 защитни мерки и условия за опазването на околната среда при бъдещите строителни работи и експлоатация на тръбопровода.

Най-силно е несъгласието с проекта във Варна, където граждани изразиха опасения, че първата компресорна станция по трасето ще е на по-малко от 3 километра от последните къщи на варненския кв. „Ракитника“.

Природозащитници и собственици на имоти пък се възпротивиха на решението входната точка на газопровода в българска територия да е девственият, все още, плаж Паша дере южно от нос Галата. Според част от варненци съоръжението трябва да бъде преместено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!