Започва общественото обсъждане на "Южен поток"

14 юли 2013 в 14:43 3678 9

Планираното трасе на
Планираното трасе на "Южен поток"

Варненци ще имат възможност утре (16 юли) да разгледат и на живо да обсъдят всичките въпроси, които ги интересуват по време на обществените обсъждания на «Южен поток».

В морската столица пристига ръководството на проектната компания «Южен поток България» АД, което в директен диалог с гражданите на Варна ще представи и ще обсъди Доклада за оценка на въздействието върху околна среда.

Надеждите са, че проектът ще спомогне за намаляване на безработицата, която и в момента е рекордна за Варна, въпреки разгара на летния сезон. Пристанище Варна – най-голямото предприятие, осигуряващо работа за варненци, се надява да получи възможност за транспортиране на товарите за строителството на «Южен Поток», което ще осигури стабилна печалба за компанията, която на първоначален етап ще бъде минимум 30 милиона евро. «Южен поток» ще помогне не само да се избегнат съкращенията на самото предприятие, но дават възможност и да се разшири персонала. Допълнителни приходи за местния бизнес се очакват и заради стотиците инженери и строители, които ще пристигнат в града, за да работят по проекта.

Проектната компания "Южен поток" планира 2500 нови работни места, милиони компенсации за придобиване на земя от собствениците и значителни средства за индустриите, съпътстващи и осигуряващи реализацията на проекта, от който се очакват милиони данъчни отчисления. От проектната компания ще се опитат да убедят хората от Варна, че природния газ е най-екологичната енергия, а обвиненията за евентуално замърсяване са демагогия и популизъм.

"Южен поток" е най-голямата инвестиция в Европа, в която са включени не само Русия и България, но също така Италия, Сърбия, Унгария, Словения, Хърватия и други. Геополитически тя дава шанс на България да се възползва от стратегическото си положение на т. нар. "Южен път на коприната" и да се наложи като енергиен център на Балканите. Така под контрола на българската държава ще преминават 63 куб. метра газ годишно за Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!