Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Истината за взрива край Петолъчката ясна до 2 седмици

Юлиан Христов 17 октомври 2012 в 15:54 1421 0

Кратерът от взривения склад
Кратерът от взривения склад

До 10-15 дни ще бъде готова техническата експертиза, която трябва да отговори какви са причините за взрива в цеха на „Берета Трейдинг“ край Петолъчката, съобщиха за OFFNews.bg от Окръжната прокуратура в Ямбол.

Разследването на инцидента, при който на пети юни загинаха трима души, се ръководи от окръжния прокурор на Ямбол, под наблюдението на Върховната касационна прокуратура. 

Експертите, които са работили на терен, са дали уверение, че заключението ще бъде изготвено максимум до две седмици. Единствено от него зависи дали ще има лица, които да бъдат привлечени към наказателна отговорност. Експертизата трябва да даде отговори за това в какви в условия се е случил взривът, имало ли е нарушение на изискванията за безопасност и утилизиране на боеприпаси, имало ли е работници, които не са били квалифицирани за извършването на една или друга дейност и имало ли е боеприпаси, които не е трябвало да бъдат в цеха.

Повече от три месеца продължи разчистването на района край Петолъчката след взрива, след който остана кратер с дълбочина близо 6 метра.

По разследването освен Окръжната прокуратура в Ямбол, работят следователи от Националната следствена служба, дознатели, криминалисти и експерти от полицията в Ямбол.

Тотално и крещящо нарушаване на правилата за работа при унищожаването на боеприпаси във взривените складове край Петолъчката е установило разследването, каза още в първите дни на разследването зам. главният прокурор и шеф на Националната следствена служба Бойко Найденов. Той допусна, че ще бъде потърсена отговорност както от фирмата, така и от контролните органи, които са длъжни да следят за работата й – в случая Служба “Контрол на общоопасните средства” при МВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!