Исканията на протеста: Предложенията на Димитър Маринов

01 март 2013 в 10:17 2595 4

Какво трябва да се промени след февруарските протести? Дискусия по този въпрос организира OFFNews. Предложенията ви очакваме на редакционната си поща offnews@offnews.bg Снимка: Михаил Георгиев, читател на OFFNews
Какво трябва да се промени след февруарските протести? Дискусия по този въпрос организира OFFNews. Предложенията ви очакваме на редакционната си поща [email protected] Снимка: Михаил Георгиев, читател на OFFNews

OFFNews започна дискусия “Какви са исканията на протеста”. В нея ще търсим за мнение тези, които са ни известни като лидери на протестите, но дискусията е отворена и за всички, които имат своя визия за гражданското общество и участието му в процеса на вземане на решения. Ето мнението на Димитър Маринов.

На редакционната ни поща [email protected] всеки може да изпрати предложенията си.

Живеем в интересни времена. По всичко си личи че българският народ започна леко да си отваря очите. Какво ли ще стане обаче ако прогледне съвсем? Тогава всеки един от нас ще осъзнае, че сме най-бедната нация в Европейския съюз,  че сме с разбита и нефункционираща икономика, че ни управляват едни и същи групировки - единственото, което си сменят е боята и имената.

Исканията на протестите са справедливи, но често пъти - противоречиви и неизпълними при сега действащото законодателство. Ясно е, че имаме нужда от промяна на политическата система, но според мен по-належаща е промяна в нивото на доходите на населението, разбиване на монополите и административна реформа. После ще дойде времето и на промяна на политическата система.

Предлагам комплекс от мерки в тази насока, с конкретни стъпки, които мерки са бързо изпълними и ще се усетят веднага от всички нас: 

1. Незабавно приравняване на минималното заплащане за различните професии и отрасли на икономиката с това на диференцираните минимални осигурителни доходи.

2. В срок до една година да се увеличи с 50% минималното заплащане за различните професии и отрасли на икономиката, а след още една година - с нови 50%.

3. Административна реформа в държавната администрация, премахване на дублиращите дейности, оптимизация на държавните служители, ангажиране на предприемчиви и амбициозни млади хора на ключови позиции в държавните институции.

4. Внедряване на електронно правителство и намаляване на бюрокрацията. Електронното правителство да бъде действащо и в услуга на гражданите и бизнеса.

5. Привличане на крупни чуждестранни инвеститори чрез програма по отрасли на икономиката, които ще се развиват чрез тях - енергетика, нови технологии, производство на високо технологични продукти. На всички чуждестранни инвеститори, да се предложат бонуси и директни финансови и нематериални стимули, за да предпочетат България пред всички останали държави

6. Нулева данъчна година за фирмите след приключване на първият етап на втора точка.

7. Изготвяне на система за контрол на дребните и средни нарушения на законите в България, така че всеки, който подаде сигнал за такова нарушение да получи 30% от наложената санкция, ако сигналът е довел до такава санкция. Да се осигури анонимност на подаващия сигнал, но и мярка при която който подава лъжлив такъв, то той да плати 30% от минималната глоба, за сигнализираното нарушение.

8. Модернизиране на проверяващите и контролиращи органи в България, така че да се избегнат дублиращи се звена, да се осигури проследимост на всеки един сигнал, подаден от гражданин в реално време, да се осигури капацитет за да се извършват проверките в срок, качествено и адекватно на подадения сигнал. Назначаване на допълнително компетентни държавни служители, като бройка до 30% от хората, съкратени по точка три. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови