Симеон Николов: България досега подценяваше опасността от такива атаки

Юлиан Христов 18 юли 2012 в 21:48 2345 1

Симеон Николов
Симеон Николов

България досега подценяваше опасността от такива атаки и след този случай ще трябва самокритично да погледне на тази си позиция. Това коментира пред OFFNews.bg Симеон Николов, бивш зам.-министър на отбраната.

Според него това, че атентата се случва у нас показва, че контролът е бил по-слаб, отколкото в западноевропейските страни, "където такива опити бяха предотвратени своевременно и където охраната беше на много по-високо ниво". "Докато тук нашите органи са изпуснали нещата от момента, в който израелскте граждани са слезли от самолета", смята Николов.

По думите му в случая става въпрос за класически терористичен акт от многобройните планирани в Западна Европа срещу всякакви еврейски обекти – институции, посолства, училища, дори и детски градини. "Той е един от тази верига планирани удари. За съжаление се случи в България, като най-слабото звено в Европа, защото в други западноевропейски страни тези планове бяха предотвратени", каза той.

Николов обясни, че вероятно Израел ще се възползва от възможността за пропагандни послания, че атаките не са от тероистични групи, а идват от Иран, с цел да окаже натиск върху САЩ за скорошна военна операция срещу Иран. "Иран никога не е предприемал подобни неща. В последните 100 години няма нито един елемент на агресия от страна на Иран, където и да било по света. Иначе, в дейтвителност, изпълнителите са тези терористични групи, които много отрано казваха, че ще нанесат удари по израелски обекти, където и да се намират по света. Това няма общо и с развоя около събития в Сирия. Това просто е успешен пробив на терористите, които през последните години заплашваха и накрая успяха", коментира Николов.

По всички канони на тероризма в този случай може да има и политическо послание. Според Симеон Николов, ако са давани обещания от българска страна за подкрепа при евентуална офанзива срещу Иран, както това се е случило при инвазиите в Ирак и Афганистан като е използвано летщето в Бургас, може да се търси и елементът за предупреждение. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!