И посланикът на Холандия подкрепи протестите

17 юли 2013 в 16:27 7373 24

Посланикът на Холандия Карел ван Кестерен
Посланикът на Холандия Карел ван Кестерен

Посланикът на Холандия Карел ван Кестерен подкрепи писмото на посланиците на Германия и Франция, които призоваха управляващите у нас да се вслушат в гласа на протестиращите и да сложат край на олигархичния модел на управление.

Дипломатът коментира пред bTV, че няма значение дали ще бъде обвинен в намеса в българските вътрешни работи, защото е съгласен с казаното от колегите си от Франция и Германия.

Кестерен визира казаното от външния ни министър Кристиан Вигенин, който порица писмото на дипломатите с думите: "България като член на Европейския съюз очаква взаимодействието с партньорите да се осъществява посредством утвърдените механизми на диалог и сътрудничество, а не с публикации в медиите. Бих искал да отбележа, че поставените от посланиците въпроси се отнасят до проблеми, трупани с години." БСП-депутатът Татяна Буруджиева бе дори по-крайна и заяви, че ако това се беше случило в друга държава, посланици отдавна щели да са изгонени. 

"Тук говорим за европейски ценности, назначения на най-подходящите хора на съответните позиции. Навсякъде в Европа биха реагирали така хората", коментира Карел ван Кестерен пред bTV. Според него причина за протестите е дефицитът на внимание към това да се спазват европейските ценности като прозрачност и честност.

 Всички са наясно, че има примери за назначения, повлияни от политическите решения, и всичко това трябва да спре, каза дипломатът.

 България някога ще влезе в Шенген, но няма да е скоро, заяви Ван Кестерен, като добави, че в момента дискусията по членството не е в дневния ред на Брюксел. Той посочи, че пречка за присъединяването ни към Шенген е основно доверието. 

"Когато искаш да си дадеш ключа на съседа трябва да му имаш доверие”, коментира той.

 Според него приемането на България в безвизовото пространство може да стане след като българските политици се обединят и подобрят атмосферата в страната, но е важно и премахване на случващото се "зад сцената”.

Карел ван Кестерен изрази и съжаление за ситуацията в парламента, в която работата на законодателния орган зависи от гласовете на партия "Атака".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!