И посланикът на Холандия подкрепи протестите

Последна промяна на 17 юли 2013 в 16:27 6674 24

Посланикът на Холандия Карел ван Кестерен
Посланикът на Холандия Карел ван Кестерен

Посланикът на Холандия Карел ван Кестерен подкрепи писмото на посланиците на Германия и Франция, които призоваха управляващите у нас да се вслушат в гласа на протестиращите и да сложат край на олигархичния модел на управление.

Дипломатът коментира пред bTV, че няма значение дали ще бъде обвинен в намеса в българските вътрешни работи, защото е съгласен с казаното от колегите си от Франция и Германия.

Кестерен визира казаното от външния ни министър Кристиан Вигенин, който порица писмото на дипломатите с думите: "България като член на Европейския съюз очаква взаимодействието с партньорите да се осъществява посредством утвърдените механизми на диалог и сътрудничество, а не с публикации в медиите. Бих искал да отбележа, че поставените от посланиците въпроси се отнасят до проблеми, трупани с години." БСП-депутатът Татяна Буруджиева бе дори по-крайна и заяви, че ако това се беше случило в друга държава, посланици отдавна щели да са изгонени. 

"Тук говорим за европейски ценности, назначения на най-подходящите хора на съответните позиции. Навсякъде в Европа биха реагирали така хората", коментира Карел ван Кестерен пред bTV. Според него причина за протестите е дефицитът на внимание към това да се спазват европейските ценности като прозрачност и честност.

 Всички са наясно, че има примери за назначения, повлияни от политическите решения, и всичко това трябва да спре, каза дипломатът.

 България някога ще влезе в Шенген, но няма да е скоро, заяви Ван Кестерен, като добави, че в момента дискусията по членството не е в дневния ред на Брюксел. Той посочи, че пречка за присъединяването ни към Шенген е основно доверието. 

"Когато искаш да си дадеш ключа на съседа трябва да му имаш доверие”, коментира той.

 Според него приемането на България в безвизовото пространство може да стане след като българските политици се обединят и подобрят атмосферата в страната, но е важно и премахване на случващото се "зад сцената”.

Карел ван Кестерен изрази и съжаление за ситуацията в парламента, в която работата на законодателния орган зависи от гласовете на партия "Атака".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.07 2013 в 19:36

Единственото, което позна този път е, че съм ходил на изпити за да си взема дипломата, за разлика от доста хора в тези форуми напоследък. :)
Всъщност като се замисля и дипломацията не е моя занаят (добре е някой да е чел, дори да ти е опонент ;)) дипломат се ставаше единствено по родство или ако пееш там където не бих искал даже да стъпвам.

18.07 2013 в 19:32

Извинявай, не разбрах какво се произвежда в България сега с "помощта" на тези държави? И в какво точно се изразява помощта им?
За не толкова ограничените духом, нека си спомним думите на Чърчил: Англия няма приятели, има интереси. (перифразирам по памет, но мисля, че смисълът е ясен).

18.07 2013 в 18:21

Явно бате Емиле дипломацията не е твоят занаят. "Не мога да разбера какво предлагат посланниците"
Седни си, двойка!

18.07 2013 в 18:19

Само Болен за малко го изпуснаха но за интернета в лудницата си прав. Кутев дойде оня ден в отделението и вика на санитарите - момчета пускайте всички, на моя отговорност. и влачи един сак от тия турските с лаптопи. И вика - айде момчета и момичета да разбием тези нагли протестиращи и им раздаде кратки указания. Аз това го минах в графата трудова терапия ама доста от пациентите се вживяха. Сега пишат оди за Сергей и Орешарски и не мога да ги спра. А една бивша учителка по биология пише труд за Сидеров. Вика - той е следващото еволюционно стъпало.

18.07 2013 в 12:37

Ако не са държавите, на които плюеш посланиците, България щеше да е една идилична страна, която ще произвежда картофи, розово масло, селяни и ламбени шишета.

18.07 2013 в 12:17

Пидалите от бсп направиха от суверенна държава Задунайска губерния.

18.07 2013 в 10:40

Не можах да разбера какво точно предлагат посланниците на Германия, Франция и Холандия? Дали оспорват изборите организирани от правителството назначено от Росен Плевнелиев или легитимността на правителството избрано само преди два месеца като следствие от тези избори?! Най-вероятно целта на тези посланници е именно да отклонят вниманието от дискриминационната политика, която водят техните правителства към "партньорите" си от Европейския съюз. Всеки, който малко назнайва икономика ще ви каже какъв е резултата ако имаш свободно движение на капитали и ограничения на пазара на труда. Процес, който наблюдаваме вече няколко години в Европа и срещу който родните политици не правят нищо.
Та как точно да се вслуша българското правителство в гласа на протестиращите, като единственото имискане е ултимативно и е за оставка на правителството и връщането на ГЕРБ?! Интересно, какъв съвет ще дадат тези "демократи" на "простите" българи.

18.07 2013 в 10:26

Посланниците на държавите, които източват Българската икономика със свбодна миграция на капитали и рестрикции на пазара на труда!? Да не би да има възражения срещу проведените преди 2 месеца избори организирани от ГЕРБ и служебното правителство на Росен Плевнелиев? Или може би има възражения срещу кабинета избран в следствие на тези избори? Какво би препоръчал стария демократ на "простите" българи?
Да си отива там от където е дошъл!

18.07 2013 в 02:25

Айде тия достолепни розови гейове на синекурна длъжност да не се изживяват като някакви ментори и да спрат да си навират толкова нагло човките във вътрешно-политическите работи на уж суверенната държава (?!?) България!!!

17.07 2013 в 22:07

сериозно! Ангела Меркел ли те светна как точно стават нещата??? :D