Българският протест влезе във Франс прес

14 юли 2013 в 01:56 23903 37

Протестът: ден 30  Снимка: Сергей Антонов
Протестът: ден 30 Снимка: Сергей Антонов

Агенция Франс прес публикува материал за 30-ия ден от протестите в България със заглавие "Българските протестиращи почетоха Франция".

Една от най-големите световни медии обръща внимание на сцената по картината на Йожен Дьолакроа "Свободата води народа".

Протестиращите в София срещу олигархията, които от един месец настояват за оставката на ориентираното център-ляво правителство, почетоха Франция в събота и отбелязаха годишнината от Френската революция, пише АФП.

"Европа, къде си? Свобода! Революция!", извика Таня Илиева, която играе ролята на митичния богинята на картината, водеща бунтовниците към свобода. Тя развя българския трибагреник и пистолет, докато няколко хиляди протестиращи скандираха "Оставка" към правителството, се разказва в материала на Франс прес.

АФП е цитирала и Самуил Петканов от сайта Не!Новините:

"Искаме да поздравим Франция по случай годишнината на Великата революция. Ние също искаме да благодарим на Франция за разбирането на нашите протести срещу олигархичната форма на управление", заяви един от организаторите на шоуто Самуил Петканов.

Агенцията припомня, че в изявление на 8 юли посланиците на Франция и Германия Филип Отие и Матиас Хьопфнер подчертаха, че олигархичният модел няма място в Европейския съюз.

В събота посланикът на Кралство Нидерландия Карел ван Кестерен, подкрепи декларацията на френския и немския посланик. В интервю за в. "Капитал" той подчерта, че българите "протестират в името на идеалите и принципите", цитира Франс прес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!