Хематолозите от Варна оттеглиха оставките си

Вероника Шербанова 27 ноември 2012 в 12:42 1355 0

Медиците от кръвния център във Варна оттеглиха оставките си. Снимка: БГНЕС
Медиците от кръвния център във Варна оттеглиха оставките си. Снимка: БГНЕС

Медиците от кръвния център във Варна оттеглиха оставките си. Това съобщи във вторник председателят на синдикалната организация в центъра д-р Маргарита Точкова.

Решението си медиците взели след среща със зам.-кмета по здравеопазване на Варна доц. Христо Бозов.
Преди всичко решението им се дължало на парите, които ще отпусне община Варна, коментира д-р Точкова.

По думите ù медиците осъзнавали, че не могат да оставят региона без кръвен център. Те решили да оттеглят оставките си и заради обещанието на здравния министър Десислава Атанасова за увеличаването на заплатите им от началото на следващата година с около 20% и подобряването на условията за работа в центъра.

В петък министърът на здравеопазването постави ултиматум на подалите оставки 38 медици в кръвния център във Варна да отговорят до края на седмицата дали ще ги оттеглят или не.

Това е важно решение, защото съм поела ангажимент заплатите им да бъдат увеличени с около 20% в началото на следващата година, обясни тогава Атанасова.

По думите ù трябвало да се изготви и щатното разписание за следващия месец и затова било необходимо да се знае колко точно медици ще работят в центъра.

Заплатите на медиците бяха увеличени със 17% от 1 ноември. Със 17-18 на сто повече ще получават и служителите в Спешната помощ и държавните психиатрични болници, похвали се Атанасова.

Увеличението на заплатите с 20% от януари ще дойдат от бъдещи структурни промени в центъра във Варна, обясни миналия понеделник здравният министър, часове след като в OFFNews бе публикувана статията “2,42 лв. на ден за храна на сираче. Пари има, но ще отидат за друго“.

Миналата седмица Атанасова беше категорична, че парите за второто увеличение на заплатите на медиците ще дойдат от затварянето на домовете за сираци до 3-годишна възраст по програмата за деинституционализация.

Кметът на община Варна Кирил Йорданов съобщи, че пари за центъра ще има и от общината. Те ще влязат в бюджета за 2013 г., но точният размер на средствата все още не е уточнен.

Освен увеличението на заплатите от януари, с министъра е договорено още ще бъдат открити 14 места, тъй като според хематолозите работещите в момента 53-ма души са недостатъчни за дейността на кръвния център.

Атанасова е обещала закупуването на специализирана апаратура и предоставянето на автомобил за външно кръводаряване.

Хематолозите заплашиха, че ако не бъде изпълнено договореното със здравния министър, ще подадат отново оставки или ще преминат към други форми на протест.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!