2,42 лв. на ден за храна на сираче. Пари има, но ще отидат за друго

19 ноември 2012 в 14:36 3730 1

2.42 лева на ден получава сираче до 3 год. за храна. Снимка: БГНЕС, архив
2.42 лева на ден получава сираче до 3 год. за храна. Снимка: БГНЕС, архив

2,42 лева на ден се полагат за храна на едно сираче в детски дом. Тежко на оня, който трябва да измисли с какво да нахрани едно бебе, без да превиши грандиозната сума от 2,42 лева на ден.

Сигурно помните сърцераздирателните кадри на недохранени и изтормозени деца във филма на Би Би Си за Могилино.

Освен, че ни показа като изверги пред цял свят, този филм свърши и добра работа.

Европа намери начин да излее пари в системата на детските домове и сиропиталищата. Тези пари обаче няма да стигнат до тях. Храноденът на изоставените бебета ще си остане 2,42 лева. Пари има, но те се явяват "излишък", който ще се преразпредели по други пера.

Това е следствието от едно изключително нагло и цинично изказване на здравната министърка Десислава Атанасова от четвъртък, което мина съвсем незабелязано. Дали защото медиите свикнаха да ръкопляскат на всеки порив на властта, или защото никой не успя да преведе бюрократичните словоблудства на човешки език, но безумното решение даже се изтълкува като "добра новина".

Атанасова обяви, че е намерила така нужните пари за заплати на медиците в кръвните центрове. Каза и откъде ще ги вземе - от освободените средства за заплати след деинституциализация в домовете за медикосоциални грижи. Казано така нищо не ви говори, нали? Тогава да го кажем по-просто - ще ги откъсне от залъка на сирачето. Не от стотиците милиони, които се наливат във фармацевтичните компании. Не от стотиците милиони, които се дават на свои хора за откриване на частни болници, които дублират и унищожават държавните. Не от милионите, хвърлени за пропагандиране на съмнителни по ефективността си кампании. А именно от спестените от сирачетата пари.

Как Атанасова успя да спести пари от сирачетата? Отговорът е в магическата дума "деинституционализация". Европа твърди, че хората попаднали в социални институции не получават достатъчно добри грижи и трябва да бъдат изведени от тях. Например в приемни семейства или в защитени жилища.

Тезата е спорна, бившият социален министър Емилия Масларова твърдеше, че това крие опасност от ликвидиране на една мъчно, но все пак работеща система за социална закрила, с която България може да се гордее и е по-напред от редица страни. Но така или иначе Европа изля милиони по различните европрограми за въпросната "деинституционализация".

В резултат на това разходите за децата в домовете намаляха. Освободиха се пари. Нормалната човешка логика е, че те трябва да останат в системата. Ако не друго, поне мизерната дажба от 2,42 лева на ден да се вдигне. Тя дори не е и толкова, защото всички знаем, че заплатите на лелките в домовете са толкова ниски, че често единственото  им основание да ходят на работа е да чопват по нещо от храната. 

 Човешката логика може да е такава, но министерската - не. Сирачетата няма да получат и стотинка от дадените за тях пари. Досущ като бизнес предприятие, недохранените бебета са произвели излишък. Спестили с от пюре, както едно време едни хора спестяваха от банички.

И понеже могат да тръгнат врели-некипели как почти всички сирачета са "дениституционализирани" и карат щастливо детство в приемни семейства, нека кажем бройката им. В края на 2011, когато е последната статистика, те са точно 2 508. Живеят в 30 дома, пръснати из цялата страна. 64% от тях са на възраст под 1 година. И се хранят с 2,42 лева на ден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови