Граждани свикват избори за безпартийци в партийните листи

Последна промяна на 27 март 2013 в 14:42 1507 3

Анжелика Цокова от движение ДНЕС. Снимка: БГНЕС
Анжелика Цокова от движение ДНЕС. Снимка: БГНЕС

Граждани в цялата страна ще организират предварителни избори за списък от безпартийни кандидати, които да бъдат включени в партийните листи за парламентарните избори. Това обявиха днес авторите на инициативата от гражданско движение ДНЕС, популярни от кампаниите си срещу енергийните монополи, срещу синята зона в София и др.

Преди това движението ще преговаря с политическите партии да отворят изцяло листите си за включване на гражданите, обясни идеята Анжелика Цокова от организацията. От ДНЕС вече са изпратили покани към 48 партии да отворят листите си "на 100 %" за излъчените граждани за парламентарните избори на 12 май. По думите на Цокова, вече има сигнали, че някои са склонни да предоставят листите си, но все още няма отговор от нито една политическа сила. Движението ще обяви кои партии са дали съгласието си в неделя.

Идеята е в началото на април (1-3 април) граждани да номинират участници в изборите по общини в една обща книга във всеки град. Може да бъде номиниран всеки, който декларира, че не е осъждан, не е бил народен представител, министър или зам.-министър, че не е член или активист на политическа партия, както и че не е служил на Държавна сигурност. На 4 април ще се проведат избори по общини, след което комисиите публично ще преброят гласовете. Тримата кандидати с най-много гласове продължават да се състезават на 5 април на областни избори, на които за "победители" ще бъдат излъчени петимата с най-много гласове.

Часовете и местата за номинациите и гражданските избори ще се анонсират във Фейсбук и в сайта на сдружението.

"Така ще покажем на политическите монополи, че са загубили войната, която 23 години водят с гражданите на България", каза Цокова. Организацията разчита на активността на хората, които протестираха в последните няколко месеца, каза тя. Оттам заявиха, че не ползват никаква субсидия и нямат подкрепа от фирми.

На пресконференцията за лице на кампанията присъстваха няколко симпатизанти на идеята - Румънеца и Енчев, певицата Янка Рупкина, музикантът - счетоводител Дани Милев и един човек с магарешка глава, символ на ината, който обаче не се представи. "Това е риалити шоу - национален кастинг за достойни хора" - с тези думи Енчев анонсира "гражданските избори".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.03 2013 в 17:36

И какво ако отворят листите си всички партии? Като наслагат гражданите на неизбираеми места в тях ( защото в 99% от случаите това ще стане!), язък за ентусиазма на матриала да ходи да гласува предварително за листи! Партиите у нас са едни ООД-та с никаква отговорност и единичка цел - докопване до властта с всички средства, и удряне на келепиреца по шуробаджанашки, във всички възможно посоки!
Да, партиите трябва да са изразител на гражданското общество, а не негова опозиция (Роси по-горе), обаче нашата действителност е далееече от това! Лично аз искам да видя поне ЕДИН гражданин, който е бил избран на принципа, описан по-горе! Тогава може и да започна да вЕрвам...
На първо време, всичката плява от ООД-тата трябва да се запознае с прокурорите, които на свой ред имат да се запознават с истинско правосъдие, а не пак познатата шуробаджанащина... Сложно е, но изпълнимо.
Не може политическа партия и политика да е синоним на беззаконие и кражби - това само у нас се вижда и с невъоръжено око!

27.03 2013 в 15:12

Тази идея е недомислена и няма да има никакъв резултат!

27.03 2013 в 15:09

Е, едно нещо не мога да разбера. Как така разни хора ще се пишат в разни книги и трябва партиите да ги правят депутати... Изобщо, една мисъл не ми дава мира откакто започна националната кампания по оплюването на партиите. За мен партиите са част от гражданското общество. Всяка истинска партия душа дава да я представляват честни, почтени, любими на хората политици. Ами да заповядат тези хора в партиите, като си изберат тази, която им допада като идеи и поведение. Да срещнат вътре хората, да работят другите да припознаят тази партия за представляваща интересите им... Толкова естествено ми се струва, вместо някакви хорица маниакални като бай Янаки ли беше, да се вмъкват без идея за политика. Е да, ама изглежда това не е удобно на "гражданите", то тогава биографиите стават явни, трябва да се отделя време, трябва да се защитават тези... Малко академично стана, ама толкова ми е тъпо напоследък като виждам потвърждението на тезата, че сме един малък, но много прост народ...