София ще узаконява паяците

Нели Чолашка 26 февруари 2013 в 15:04 1559 3

Протест срещу Синята зона в София. Снимка: Сергей Антонов
Протест срещу Синята зона в София. Снимка: Сергей Антонов

Заради решението на Административния съд на София по жалба срещу новите правила за платеното паркиране в София общината вероятно ще направи Центъра за градска мобилност (ЦГМ) общинско предприятие или ще сключи с дружеството договор за публично-частно партньорство.

Съдът изненадващо обяви, че ЦГМ няма право да вдига коли с паяци и да слага скоби, както и да поставя и маха заграждения по улиците.

Това гласи решение на Административния съд по жалба на сдруженията "ДНЕС", "Видовден" и граждани срещу промените в наредбата за организация на движението в София, с която центърът беше разделен на Синя и Зелена зона и бяха въведени винетки за живеещите в центъра.

Мотивите са, че Столичният общински съвет (СОС) е дал правомощия на общинското дружество ЦГМ да извършва “оперативна дейност”, но не са уредени конкретните му права и задължения.

За незаконно е обявено и правото на безплатно паркиране за служебни нужди на автомобили на общината, както и въведените винетни стикери за живеещите в центъра, за да паркират пред дома си.

Столичната община ще обжалва решението и докато тече процедурата наредбата и Центъра за градска мобилност ще действат, както и досега, коментираха от общината.

Кметството ще се опита да защити нуждата от винетни стикери за живеещите в София, ако не успее обаче, те ще плащат на общо основание, коментира шефът на транспортната комисия Радослав Тошев.

"Съдът чу гласа на гражданите, не обжалвайте, а бъдете с хората поне веднъж", коментираха от сдружение "ДНЕС".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!