Гори манастирската гора. Молба към доброволците да са в готовност

Последна промяна на 23 август 2012 в 20:17 2577 8

Пожарът е на около километър и половина от стените на Рилския манастир
Пожарът е на около километър и половина от стените на Рилския манастир

Нов огромен пожар се е разразил близо до Рилския манастир. Гори Бричеборския дял. Горният фронт на огъня е на около 1700 метра надморска височина, долният е на 1400 метра н. в.

Пожарът е много по-мощен от предишните 2, които избухнаха в Рила.

В момента няма пряка опасност за Рилския манастир. Долният фронт на пожара е на около километър и половина от манастира.

Потенциалната опасност за светата обител обаче остава значителна и основните усилия ще бъдат насочени към прокарването на просека, която да блокира разпространението на огъня към светата обител.

Много е вероятно да утре да бъдат призовани доброволци на помощ, но в момента за тях НЯМА фронт за работа.

Кметът на град Рила Георги Кабзилалски се свърза с OFFRoad-Bulgaria.com, за да помоли доброволците от форума да имат готовност за помощ, а OFFNews.bg да оповести и останалите доброволци, които участваха в потушаването на пожара на Витоша в началото на юли.

Началникът на Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Николай Николов упълномощи шефът на кюстендилската пожарна комисар Гроздан Христов, който ръководи операцията, да обяви дали и към кой момент ще има нужда от доброволци.

Веднага след това OFFNews се свърза с комисар Гроздан Христов, който описа положението така:

Районът е изключително недостъпен. В 4,30 часа сутринта с хеликоптери към горния фронт на пожара ще бъдат извозени максимално голям брой обучени пожарникари, които да почнат гасенето от горната страна, защото качването пеша отнема около 6 часа.

По същото време горски служители, планински спасители, местни доброволци и пожарникари тръгват към долния край на пожара, за да отворят пътеки, по които да се достигне до огъня.

Вероятно ще има нужда от доброволци, но в ранните часове на деня за тях няма фронт на работа, ще заангажират ресурс от страна на пожарникарите и дори няма да могат да стигнат до пожара.

След като се просекат пътеките обаче вероятно ще възникне нужда от голям брой доброволци.

Сигналът кога ще има нужда от доброволци, ще бъде даден от шефът на кюстендилската пожарна Гроздан Христов. Комисар Христов се обърна към OFFNews да разпространи молба към доброволците да бъдат в готовност, но да НЕ ТРЪГВАТ преди той да подаде сигнал.

Местните доброволци се събират в 4,30 часа пред кметството в Рила. Според разчетите на пожарната техният брой, заедно с горските служители, планинските спасители и войниците, които се очаква да дойдат е достатъчен за първата половина на деня.

При нужда ще бъде отправен призив от комисар Христов към Форума OFFRoad-Bulgaria.com и към доброволците, участвали при гасенето на пожара на Витоша.

Пожарникарите отправят молба да идват само много добре подготвени хора, защото теренът е много тежък, а пожарът е много силен.

Екип на OFFNews отива рано сутринта в района на Рилския манастир и ще информира отттам как се развиват нещата.

В 10 часа започва извънредно предаване на OFFRoad Radio, в което с преки включвания ще ви информираме.

OFFRoad Radio може да се слуша от бутона във форума OFFRoad-Bulgaria.com или от ТОЗИ ЛИНК

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.08 2012 в 22:39

Поредният пожар и пак се започна със старата песен на нов глас - "искаме ви, но не точно вас", "елате, но по-добре не идвайте", имаме нужда от доброволци, не нямаме нужда... Ако може да са само 100 и после се чудят защо хората намаляват вместо да се увеличават... Държавата продължава да не разбира, че е по-добре да подготвя хората, вместо да спира и убива желанието им да помогнат. Пак добре, че канят и "онези, които помогнаха в пожара на Витоша" - те бяха пример как неподготвени хора могат наистина да направят и невъзможното и да съберат очите на "опитните" дори - дори и с физическата си сила, подготовка и т.н .Нищо, че не са преминали през безброй обучения, а са водени единствено от ентусиазма и любовта си към планината! Която обаче им даде криле и ги направи равностойни с битката в огъня! И това го признаха и Секирянов и останалите пожарникари! Кога ще престанем с това тесногръдо възприемане на ситуацията? Когато изгорят всичките ни гори, ли? И къде останаха обещаната подготовка, обучения и т.н. Някъде в обещанията на Кристалина, която изгря пред медиите, завъртя се и си тръгна набързо. А останалите си карат по старому. А Рила си гори! Както и Витоша си гореше! И чака някой да се сети, че май така повече не става!

24.08 2012 в 19:17

Подобни изцепки, изказвания и "разбирания" на нещата са крайно излишни.

Полужението никак не е розово. Туко що се връщам от там. Срещнах се с Владимир Йончев, който беше доста навътре в нещата и ни обясни нещата как стоят. Теренът е почти отвесен, пълен със скали канещи се да паднат всеки момент, а горящите дървета са над главите на гората. Хеликоптерът е като минятурна точица на фона на гората и стелещият се дим.

Дано утре да имаме възможност да отидем и да помагаме !

24.08 2012 в 17:00

Ресурсите се източват и умишлено прибират, а малко остава за прах в очите. И за репресивен апарат. Навместо биещите мирни протестанти т. нар. "нинджи", да бяха екипирали пожарникарите, повечето общини нямат адекватно, работещо обурудване, обувки дрехи, раници, всевъзможни машини за работа в пресечен терен и гора. А от години гори /преди да има "частеб бизнес" сякаш не изобщо на фона след появата му/ и няма насочеост грам. Гледаме си сеира, сами на себе си и едни на други с проява на завидна за всеки праведен християнин примиреност и толерантност, търпимост от виша степен.

24.08 2012 в 10:40

Пак някой пиян поп си е хвърлил фаса не където трябва... А да ги видим "богобоязливите" сега с молитви как ще го угасят!
"Дедо попеее, лозето не сака молитва, а сака мотика..."

24.08 2012 в 03:02

Що, държавните органи са си на мястото. Просто на едните не им пука, че другите загиват.
Утре сигурно ще загинат пожарникари, просто мястото и ситуациата са такива.
Според други, е нормално на места, където и козите не могат да стигнат, е демократично да има туби с бензин, по три лева литъра. Според трети, е хубаво всичките пари да се дават за приказки за гората, вместо за нея самата.
И разбира се най-хубавото е, да се поощрява външната търговия, например като износ на дърва за огрев за гърция. За което близката до границата горяла дървесина става.

23.08 2012 в 23:30

Нека да поправя грешката си и да не омаловажавам труда на всички доброволци , имах предвид цялостната помощ освен, че сте първи навсякъде, държавата разчита на вас и доброволците да организирате....а държавните органи - дим да ги няма....

23.08 2012 в 23:28

Момчета давайте, то се е видяло, че само вие погате в тая държавица.........

23.08 2012 в 22:00

Кой има интерес да гори? Искам да помогна,но как?Много съм далече от мястото.За мен това е пак поредният умишлен палеж,за да могат по-лесно да режат дърветата.