Гори манастирската гора. Молба към доброволците да са в готовност

Владимир Йончев 23 август 2012 в 20:17 3237 8

Пожарът е на около километър и половина от стените на Рилския манастир
Пожарът е на около километър и половина от стените на Рилския манастир

Нов огромен пожар се е разразил близо до Рилския манастир. Гори Бричеборския дял. Горният фронт на огъня е на около 1700 метра надморска височина, долният е на 1400 метра н. в.

Пожарът е много по-мощен от предишните 2, които избухнаха в Рила.

В момента няма пряка опасност за Рилския манастир. Долният фронт на пожара е на около километър и половина от манастира.

Потенциалната опасност за светата обител обаче остава значителна и основните усилия ще бъдат насочени към прокарването на просека, която да блокира разпространението на огъня към светата обител.

Много е вероятно да утре да бъдат призовани доброволци на помощ, но в момента за тях НЯМА фронт за работа.

Кметът на град Рила Георги Кабзилалски се свърза с OFFRoad-Bulgaria.com, за да помоли доброволците от форума да имат готовност за помощ, а OFFNews.bg да оповести и останалите доброволци, които участваха в потушаването на пожара на Витоша в началото на юли.

Началникът на Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Николай Николов упълномощи шефът на кюстендилската пожарна комисар Гроздан Христов, който ръководи операцията, да обяви дали и към кой момент ще има нужда от доброволци.

Веднага след това OFFNews се свърза с комисар Гроздан Христов, който описа положението така:

Районът е изключително недостъпен. В 4,30 часа сутринта с хеликоптери към горния фронт на пожара ще бъдат извозени максимално голям брой обучени пожарникари, които да почнат гасенето от горната страна, защото качването пеша отнема около 6 часа.

По същото време горски служители, планински спасители, местни доброволци и пожарникари тръгват към долния край на пожара, за да отворят пътеки, по които да се достигне до огъня.

Вероятно ще има нужда от доброволци, но в ранните часове на деня за тях няма фронт на работа, ще заангажират ресурс от страна на пожарникарите и дори няма да могат да стигнат до пожара.

След като се просекат пътеките обаче вероятно ще възникне нужда от голям брой доброволци.

Сигналът кога ще има нужда от доброволци, ще бъде даден от шефът на кюстендилската пожарна Гроздан Христов. Комисар Христов се обърна към OFFNews да разпространи молба към доброволците да бъдат в готовност, но да НЕ ТРЪГВАТ преди той да подаде сигнал.

Местните доброволци се събират в 4,30 часа пред кметството в Рила. Според разчетите на пожарната техният брой, заедно с горските служители, планинските спасители и войниците, които се очаква да дойдат е достатъчен за първата половина на деня.

При нужда ще бъде отправен призив от комисар Христов към Форума OFFRoad-Bulgaria.com и към доброволците, участвали при гасенето на пожара на Витоша.

Пожарникарите отправят молба да идват само много добре подготвени хора, защото теренът е много тежък, а пожарът е много силен.

Екип на OFFNews отива рано сутринта в района на Рилския манастир и ще информира отттам как се развиват нещата.

В 10 часа започва извънредно предаване на OFFRoad Radio, в което с преки включвания ще ви информираме.

OFFRoad Radio може да се слуша от бутона във форума OFFRoad-Bulgaria.com или от ТОЗИ ЛИНК

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!