Гаф на следователи за малко не блокира обвинението срещу Цветанов

Юлиан Христов 30 юли 2013 в 16:25 2606 7

Цветан Цветанов
Цветан Цветанов

Заради допуснат гаф на следователи от следствения отдел на Софийска градска прокуратура бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е бил привикан днес отново, за да се коригира грешката.

Грешката била сбъркано обвинение от страна на следователките, заради което внасянето на обвинителния акт е щяло да се забави допълнително, обясни адвокатът на Цветанов Менко Менков. 

"Следователките са объркали обвинението, въпреки че преди две седмици ни беше предявено разследването. Наложи се тази сутрин г-н Цветанов да ходи при наблюдаващия прокурор, за да може той да поправи грешките. В противен случай – трябваше да връщат делото и да изчакаме още два месеца с внасянето на делото в съда, а нашата цел е – колкото се може по-бързо делото да влезе в съда. Съдействахме по-бързо да станат нещата, за да може да бъде внесен обвинителният акт”, обясни адвокат Менков.

„Самият факт, че следователките не могат да измислят правилно обвинение, е доказателство, че обвинението куца, и съм сигурен, че няма да могат да го докажат в съда”, коментира адвокат Менков.

Цветанов е обвинен за това, че е отказал да разпореди подслушване спрямо бившия директор на звеното на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров. Бившият вътрешен министър е отказал да подпише искане за прилагане на специални разузнавателни средства за една открадната катерушка и една открадната пързалка от село Първомайци край Горна Оряховица. 

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира случая така: „Да, катерушка има, да, пързалка има, но да не говорим с факти от делото, а да говорим хипотетично. Ако си представим, че освен кражба на цял такъв комплекс от съоръжения пред един хотел, която полицейски служител е поръчал на криминално проявени лица, да ги преместят пред друг хотел, който е стопанисван от него, ако си представим, че освен катерушки, имаме и изнудване, освен изнудване – имаме и длъжностно престъпление и стигнем до извода, че съдия е подписал СРС-ата, дали ще опрем само до катерушката”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!