Френски социалист: С "Атака" българските другари пресякоха червената линия

Последна промяна на 28 юни 2013 в 10:27 5637 31

Факсимиле от публикацията във
Факсимиле от публикацията във "Фигаро"

"Температурата в българската столица се покачва" - пише в публикация за политическата обстановка у нас френският вестник "Фигаро". Автор на текста е Александър Леви. Публикуваме го дословно в превод от "Биволь".

Когато българите говорят за Волен Сидеров, те се забавляват да произнасят името му с Б, вместо с В. Това дава "Болен Сидеров". Но когато на 27 юни лидерът на ксенофобската и ултранационалистка партия "Атака" дойде въоръжен с палка в парламента, никой не се забавляваше. Отсега нататък това лице с репутация, воняща на сяра, антисемит и расист, е гаранцията за оцеляването на правителството на Пламен Орешарски, чиято оставка е искана от хилядите протестиращи ден след ден, в продължение на две седмици. И това с цената на непрактикувания още алианс на нео-нацистите със Социалистическата партия (БСП, бивши комунисти) и Движението за права и свободи на турското малцинство в страната.

Ден преди това отсъствието на 23-та депутати на "Атака" провали парламентарната сесия, тъй като опозицията, въплатена от консерваторите на бившия премиер Бойко Борисов, реши да бойкотира Народното Събрание. "От този момент Сидеров диктува правилата" - констатира либералният вестник "Капитал".

От парламентарната трибуна Сидеров започна с апел към полицията да разчисти вандалите, a след това атакува медиите, които отразяват народното недоволство, квалифицирайки ги като предатели. Депутатите след него взеха думата, за да поискат смекчаване на визовия режим с бившите братски страни: Белорусия, Украйна, Молдавия и Русия. Проевропейците имаха усещането, че изживяват лош сън. "Тези хора ни върнаха с десетилетия назад", възмущава се Олег, режисьор на 53 години, дошъл пред парламента с лозунг против "червените боклуци", позовавайки се на тоталитарното минало на българските социалисти. Съюзът с "Атака" ще позволи на сегашното правителство да отхвърли текущите дела, но само може да радикализира протеста, който до момента се ограничаваше да осмива некомпетентните министри. 

"Алиансът с "Атака" беше червената линия, която не трябваше да бъде пресичана. Нашите български другари току-що я пресякоха без това да ги притеснява" - коментира разочаровано отговорен кадър на френската социалистическа партия.

Шефът на българските социалисти Сергей Станишев е президент на ПЕС, която проведе своя конгрес на 22 юли в българската столица, достигнала точката на кипене. Както много други български интелектуалци, историкът Тони Николов (гл. редактор на списание "Християнство и култура" - б. ред) беше край Двореца на културата, за да опита да предупреди социалистическите делегати за провала на техните колеги. "Отпивайки от коктейлите, те ни поглеждаха с едно око от терасата на последния етаж" - спомня си той. По този повод Мартин Шулц, президентът на Европейския парламент, опита да убеди социалистите да се съюзят по-скоро с дясноцентристката партия на Бойко Борисов, за да излязат от сегашната задънена улица. Но тази голяма коалиция "по немски образец" очевидно остава само добро пожелание в България.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.06 2013 в 22:37

ми пък ти се позаинтересувай какво говори льо пен за арбеските неграта и циганите и тогава да си говорим кой бил по-голям расист сидеров по тоя параграф дори може да се нарече правозащитник той дори не казва циганска престъпност а битова престъпност от деликатност и политкоректност и призовава индобългарите повече да не бъдат изолирани в тия гета щото така не могат да се интегрират пълноценно това го каза една жена по телевизия алфа там винаги говорят истината аз им вярвам долу герб

28.06 2013 в 18:56

Ще видиш как ще ги заобиколим на следващите избори!

28.06 2013 в 18:03

За какъв национализъм сте се размечтали всичките тук. Както никога не е имало истински фашизъм в България, така и няма и истински национализъм. Особено пък това ДЪРВО без КОРЕН на име БОЛЕН САЙДЕРОВ. Дадоха му едно оглазгано кокалче и той си помисли, че е велик, мечтател-утопист това е той. Страшното е че единствено той БОЛНИЯТ може да предизвика улични кръвопролития с своите антинародни и анти български действия. МАШАЛА БОЛЕНБЕЙ вкусно ли е кокалчето на ДС и БСП, е гризкай, щото скоро няма да има!

28.06 2013 в 17:07

нито го защитавам, нито го подкрепям, но не е като Волен да не е прав. Той казва неудобните истини - много от медиите, далеч не са безпристрастни. Tежка е задачата на кабинета Орешарски да се справя едновременно с опозиционните мизерии на ГЕРБ и плачевното състояние на държавата, което ГЕРБ оставиха след 4 годините управление

28.06 2013 в 17:06

радослав,знаеш ли какво става с едно барабанче,когато порасне?Голям,кух тъпан/но не сватбарски/.И като се появи един Сидеров да размаха палката по тъпаните се получава Оратория за Кухи лейки с мегафон.
Майстор Балкански е цвете пред теб.Искрено се забавлява човека,че има кои да му ''върже''и не му липсва дар слово.Пък и е толкова ''Атакист'',колкото аз съм ламбено шише.

28.06 2013 в 15:53

Новия химн на атака
http://soundcloud.com/user339633898/1-1

28.06 2013 в 15:07

"Публикуваме го дословно в превод от “Биволь”."

На тия Шорошови подлоги не мое да се вярва!

28.06 2013 в 14:41

Много народ е ангажиран като гледам да неглижира протестите. Търсят се всякакви механизми да се изкарат протестиращите лумпени, богаташчета на които не им се плащали данъци, неработещи тарикати и прочие. А на умните и честни хора просто им писна да ги правят на маймуни. Ако някой може да направи нещо за държавата, то това са умните хора, но за съжаление те твърде много време отказваха да заемат гражданска позиция заети със своите кариери и работа. Радвам се, че най-сетне на улицата са и такива хора, а не само платените идиотчета. Всеки в тази държава трябва да има гражданска позиция и да я отстоява и то не само по избори, а всеки ден - врагът само чака да ни домързи и да се разсеем за да прокара пъклените си планове.

28.06 2013 в 14:29

По-турска партия от ГЕРБ няма.

Дори ДПС не е водило министри за общо заседание в Анкара. Това го направи ГЕРБ.

Дори ДПС не е слагало турското знаме на Народното събрание. Това го направи ГЕРБ.

Дори лидерите на ДПС не са гостували на партиен конгрес на управляващата от 10 години ислямистка партия на Реджеп Ердоган. Това го направиха Цветанов и любовницата му от ГЕРБ.

ДПС ли позволи строежа на гигантския ислямски (по-скоро ислямистки) център в полите на Витоша, в кв. Малинова долина. 27 декара е площта на, която ще се разположи, с общежития, със сгради за обучение, специални сгради за обрязване (отделно за жени и мъже!), минарета и т.н. Всичко това е одобрено при управлението на ГЕРБ.

Да не говорим за милиардите, които Борисов наля в турски фирми - главни изпълнители по всички инфраструктурни проекти - метрото в София, околовръстното, магистрала Тракия, магистрала Люлин, Струма, Марица...

По-голяма опасност за България от ГЕРБ в момента не съществува. Именно затова Атака предпочете да критики и спекулации по свой адрес, но да не допусне ГЕРБ да управлява отново.

28.06 2013 в 14:13

http://www.lefigaro.fr/international/2013/06/27/01003-20130627ARTFIG00585-la-fievre-monte-dans-la-capitale-bulgare.php