Франция пуска български работници в още 141 професии

Вероника Шербанова 11 октомври 2012 в 16:47 2588 0

Франция облекчи достъпа на ромски имигранти до трудовия си пазар, Снимка: БГНЕС, Архив
Франция облекчи достъпа на ромски имигранти до трудовия си пазар, Снимка: БГНЕС, Архив

Франция разшири значително списъка с професии, в които работодателите имат право да наемат работници от България и Румъния.

Решението взеха министрите на вътрешните работи Манюел Валс и на труда Мишел Сапен. Повод за него станаха ромите от двете страни, живеещи във Франция. Увеличената заради тях престъпност и мизерните условия, в които живеят безработните в повечето случаи роми предизвикаха дискусия редно ли е властите да ограничават толкова силно правото им на работа.

Досега разрешените професии за българи и румънци бяха 150. С решението се прибавят още 141 и професиите стават общо 291.

Наредбата е подписана на 1 октомври, а скоро ще бъде публикувана и в Държавен вестник.

За свалянето на ограниченията за работа на българи и румънци до френския пазар на труда се заговори на 22 август. Тогава управляващите отмениха и задължителната такса от 300 евро, която работодателите трябваше да плащат при назначаването на ромски имигрант от България и Румъния. 

Правителството посочи, че след обсъждане с България и Румъния може да се обмисли предсрочна отмяна на всички ограничителни мерки за балканските страни.

Решението на кабинета срещна одобрението на Съвета на Европа и правозащитната организация „Амнести интернешънъл“. Френският премиер Жан-Марк Еро също обяви, че е “за” промяната. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови