Финансовият министър: Пауза за социалните обещания

31 май 2013 в 09:45 3539 7

Петър Чобанов, министър на финансите. Снимка: БГНЕС
Петър Чобанов, министър на финансите. Снимка: БГНЕС

Социалните обещания, дадени от левицата в предизборната кампания, може да останат на пауза докато икономиката не се раздвижи и не създаде работни места, обяви новият финансов министър Петър Чобанов в интервю пред bTV.

По думите на Чобанов в заварения бюджет, направен от предишното правителство, е заложен нереалистичен икономически растеж.

Не знам дали пицата ще е пица, може би ще намерим друго наименование, каза той в отговор на въпрос дали пицата ще е постна или ще е чесново хлебче.

Неговият предшественик Симеон Дянков оприличи първия проектобюджет на правителството "Борисов" на постна пица с оправданието, че имат тежко наследство от правителството на Тройната коалиция.  

Според новия финансов министър повишение на минималната работна заплата няма как да стане без рестарт на икономиката и успокояване на бизнеса. Не може с магическа пръчка да скочат доходите, обясни той.

„Поели сме обещание, което да изпълним и търсим парите да ги изпълним. Не само за минималната работна заплата, но и за майчински и помощите за първокласници. Вероятно обаче това ще стане от следващ бюджетен период, но доходите зависят от икономиката”, уточни Чобанов.

Чобанов обвини правителствата на ГЕРБ и на служебния кабинет на Марин Райков в размествания и изхарчени пари, които са довели до по-малко възможности за гъвкавост и ниски възможности за реакция.

Той обеща мерки за повишаване на събираемостта в приходните агенции.

Новият финансов министър обяви, че разликата между него и предшественика му Симеон Дянков, ще е в това, че ще бъде министър на растежа, а не само на финансовата стабилност.

Относно рестарта на проекта "Белене" той увери, че все още няма решение на правителството и ситуацията трябва да бъде много внимателно анализирана в икономически план.

Не мога да споделя ентусиазма около рестартирането на строителството на АЕЦ "Белене", призна Чобанов.

Той не се ангажира с мнение дали трябва да падне забраната за пушене на закрити места, сподели само, че е непушач.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови