Финансовият министър: Пауза за социалните обещания

Последна промяна на 31 май 2013 в 09:45 2714 7

Петър Чобанов, министър на финансите. Снимка: БГНЕС
Петър Чобанов, министър на финансите. Снимка: БГНЕС

Социалните обещания, дадени от левицата в предизборната кампания, може да останат на пауза докато икономиката не се раздвижи и не създаде работни места, обяви новият финансов министър Петър Чобанов в интервю пред bTV.

По думите на Чобанов в заварения бюджет, направен от предишното правителство, е заложен нереалистичен икономически растеж.

Не знам дали пицата ще е пица, може би ще намерим друго наименование, каза той в отговор на въпрос дали пицата ще е постна или ще е чесново хлебче.

Неговият предшественик Симеон Дянков оприличи първия проектобюджет на правителството "Борисов" на постна пица с оправданието, че имат тежко наследство от правителството на Тройната коалиция.  

Според новия финансов министър повишение на минималната работна заплата няма как да стане без рестарт на икономиката и успокояване на бизнеса. Не може с магическа пръчка да скочат доходите, обясни той.

„Поели сме обещание, което да изпълним и търсим парите да ги изпълним. Не само за минималната работна заплата, но и за майчински и помощите за първокласници. Вероятно обаче това ще стане от следващ бюджетен период, но доходите зависят от икономиката”, уточни Чобанов.

Чобанов обвини правителствата на ГЕРБ и на служебния кабинет на Марин Райков в размествания и изхарчени пари, които са довели до по-малко възможности за гъвкавост и ниски възможности за реакция.

Той обеща мерки за повишаване на събираемостта в приходните агенции.

Новият финансов министър обяви, че разликата между него и предшественика му Симеон Дянков, ще е в това, че ще бъде министър на растежа, а не само на финансовата стабилност.

Относно рестарта на проекта "Белене" той увери, че все още няма решение на правителството и ситуацията трябва да бъде много внимателно анализирана в икономически план.

Не мога да споделя ентусиазма около рестартирането на строителството на АЕЦ "Белене", призна Чобанов.

Той не се ангажира с мнение дали трябва да падне забраната за пушене на закрити места, сподели само, че е непушач.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.05 2013 в 17:11

Знаем, че кабинетът не просто няма да има 100 дни, няма да има и 100 минути толеранс, но за да се усети, че се върви в правилната посока е нужно да се прояви малко търпение. За първи път имаме програмно правителство, което предстои да представи план за действие месец по месец.

31.05 2013 в 12:53

Благодаря за пожеланието уважаема Г-жо Дора! Писала съм и до Социалното министерство и до Агенцията за закрила на детето и до Президента и Парламента. Резултат няма, само прехвърляне на топката. Никакво отношение от нито една институция. Кучето си лае, кервана си върви.

31.05 2013 в 11:50

Незабавно отнесете въпроса към Министерството госпожо.Това ,което казвате е действително ужасна несправедливост.Обърнете се и към агенция за закрила на децата.Пишете до всички.Желая ви успех!

31.05 2013 в 10:43

"експертното правителство" на Моника Станишева

1.Бившата жена на министъра на културата е министър на здравеопазването, тъй като е личен гинеколог на Моника
2.Настоящата жена на министъра на културата е началник на кабинета на Премиера, защото е съдружник на Моника заедно с Хари Потър във фирма Експат
3.Мъжа на Мая Манолова е министър на отбраната.
4.Жената на Лютфито е министър на спорта.
5.За министър на проектирането бе предложен топ-аферист, а после бе заменен от другаря му по стая. Третият в съшата стая е Георгий Станишев - другият син на Станишеф старши.
6.Министъра на околната среда е жена на осъден за източване на държавния резерв. Заради нея през 2008 спират парите по оперативната програма на МРРБ.
7.Министъра по еврофондовете е най-близка приятелка на Моника.
8.Министъра на финансите е асистент на министър-председателя по академична линия.

31.05 2013 в 10:21

Имам една препоръка към социалното министерство да преразгледа приоритетите при подпомагането на крайно нуждаещите се. На първо място се поставят майките с деца до 2г. възраст, децата с увреждания и първокладниците. Аз съм самотна майка на 10г. дете, чиито баща почина месец преди раждането му. Съвсем сама го отгледах с неимоверни трудности и лишения без да получа никаква помощ от държавата. От 4г. съм без работа, живеем с наследствената пенсия на сина ми в размер на 110лв. и семейните добавки от 35лв. И пак искам да споделя една голяма песправедливост за да не го нарека абсурд. Как може да се дава прилична заплата на приемни родители, а на биологичната самотна майка се отказва сациална помощ?! По този начин държавата толерира изоставянето на деца. Чакам държавата да се погрижи най-после и за децата сираци и самотните родители.

31.05 2013 в 10:17

Taka де. Това, че нещо се обещава, не означава че ще се направи. Следващите обещания - на следващите избори...

31.05 2013 в 10:15

Явно ГЕРБ са били на принципа "след нас и потоп", след като не са оставили грам лев, а бяха получили над 4 млрд