Фандъкова: Живеещите в центъра одобряват новата Синя зона

Нели Чолашка 28 август 2012 в 11:42 3769 14

Живеещи в центъра на София, които не осъзнават ползата от платеното паркиране. Снимка: БГНЕС
Живеещи в центъра на София, които не осъзнават ползата от платеното паркиране. Снимка: БГНЕС

Въпреки протестите и недоволството на гражданите кметството няма да отстъпи за по-скъпото паркиране в центъра на града от 1 септември.

Това стана ясно от интервю на кмета на София Йорданка Фандъкова за БНТ днес. Това обявиха вчера и общинските съветници от транспортната комисия, които се събраха на извънредно заседание, за да изслушат протестиращите срещу новите правила за платено паркиране.

По думите на Фандъкова не може без платена зона за паркиране в центъра на града, това е европейска практика и няма друга алтернатива.

" В противен случай ще настъпи хаос, ще има коли по тротоарите и навсякъде в града. Преди години колите бяха по тротоарите, пешеходците нямаше къде да минат, а дори живеещите нямаше как да влязат във входовете си, именно от автомобили”, коментира кметът на София.

Според нея повечето хора, живеещи в центъра, осъзнават ползата от платеното паркиране, защото така се създава възможност да се освободят тротоарите от паркирани коли и се осигурява достъп на живеещите в центъра до собствените им гаражи.

Протестите и срещите между гражданите и общинските съветници доведоха само до една отстъпка от страна на общината - абонаментът за живеещите в центъра, за да паркират пред дома си се отлага с месец - до 1 октомври.

Никой в общината не споменава засега за намаляване на цените на стикерите, които са 150 лв. за първа кола в Синята зона и 450 лв. за втора кола и съответно 100 лв. и 300 лв. за новата Зелена зона.

Фандъкова обяви днес, че вече е опростена процедурата по издаване на стикери и от хората се изискват само лична карта, талон на автомобила и документ за собственост на жилището или пък, че гражданинът е наемател. 

От събота - 1 септември, центърът на София ще е разделен на две зони за паркиране - Синя и Зелена. Синята е идеалният център и там ще се плаща 2 лв. за час престой. Зелената е ринг около центъра и паркирането ще струва 1 лв. на час.

Удължава се и работното време на зоните - ще се плаща вече от 8.00 до 19.00 часа, като Синята зона ще действа и в събота между 8.00 и 14.00 ч.

По-скъпо ще е и освобождаването на кола, вдигната от паяк - цената скача от 30 на 60 лв., а за поставена скоба от 10 на 30 лв.

Общинските съветници от ГЕРБ и администрацията на общината упорито твърдят, че целта не е да се събират повече приходи, а само да се освободи центъра от коли.

На протест в понеделник вечерта на пл. "Славейков" граждани поискаха пълна ревизия на "Паркинги и гаражи" и платеното паркиране да се организира в бъдеще от КАТ, а не от Столичната община.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!