Еколози на среща в МЗХ за заменките

27 ноември 2012 в 08:22 1242 0

Мирослав Найденов
Мирослав Найденов

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов ще се срещне с представители на Коалицията "За да остане природа в България" по въпроса за заменките на гори, заради които България е заплашена със санкции от Брюксел.

Част от тези заменени гори вече са с изменено предназначение и са определени като територия за застрояване, каза за БНР Тома Белев от организацията "Зелени Балкани".

Проблемът започва в 2003 г., когато се създаде възможността за заменки в горите. Ние обяснявахме, че всъщност започва разграбването на българската гора, отваряйки една малка вратичка, чисто текстуално, през 2007 г. вратата стана порта и до 2009 г., когато всъщност, под натиска на обществото и протести пред Народното събрание, се промени Законът за горите и се спряха заменките, бяха заменени 33 000 декара от най-хубавите ни гори.

Изходът е управляващите да признаят, че става дума за държавна помощ и да поискат тя да бъде върната или заменките да бъдат отменени, каза още Тома Белев.

В България Законът за държавните помощи е много прост – всеки орган, в случая министърът, ако установи някъде държавна помощ, изпраща едно съобщение на компетентния орган за България, който е министърът на финансите г-н Дянков, той препраща писмото с искане за становище до ЕК и тя се произнася дали това е допустима държавна помощ или не е допустима държавна помощ. Това, което отначало обясниха в правителството е, че това е престъпление, но не е държавна помощ и връчиха цялата преписка, стотици хиляди листа хартия, на главния прокурор. Три години след това връчване, както виждаме, никой не е наказан, няма нито едно дело в съда, т.е. прокуратурата все още не си е свършила работата и не знам дали някога ще успее да я свърши. Явно, че ЕК е по-бърза от българската прокуратура.

Решението на Европейската комисия по българския казус със стотиците хиляди декари заменени горски и земеделски терени се очаква до края на годината. Агроминистърът обяви, че прогнозите на юристите за решението на Брюксел не са оптимистични и е много вероятно Европейската комисия да осъди държавата за нерегламентирана държавна помощ. В такъв случай, по оценки на гражданските организации, подали жалбите до ЕК, глобата ще е за милиарди лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови