Делата за Флоров вадени за последно от архивите на 7 март 2013 г.

Юлиан Христов 24 април 2013 в 11:37 2264 2

Борислав Сарафов. Снимка: БГНЕС
Борислав Сарафов. Снимка: БГНЕС

Четирите оперативни дела, в които шефът на ГДБОП Станимир Флоров е попаднал в полезрението на службите, за последно са вадени от архива на 7 март 2013 година.

Това обяви пред журналисти зам. главният прокурор Борислав Сарафов.

За момента прокуратурата не е установила или не иска да каже кой е проявявал интерес към тези разработки.

Сарафов каза, че тепърва ще се проверява у кого са били за последно делата, които изтекоха в Интернет преди седмици.

След като делата излязоха на бял свят, прокуратурата образува досъдебно производство срещу Флоров за подкуп. В едното от делата е отбелязано, че той е следен за връзки с хора от наркоразпространението и срещу хонорар от 20 хил. германски мерки е обещавал чадър.

До момента прокуратурата не е разполагала с тази информация, обясни Борислав Сарафов. Той уточни, че делата никога не са били в полезрението на прокуратурата и че едва сега информацията от тях излиза на бял свят.

Твърденията на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, че прокуратурата се използват за политически цели в предизборната кампания, Сарафов коментира така: „Не можем да си избираме момента, в който да образуваме дела.“

Той е категоричен, че делото за подслушвания в МВР не може да бъде „оставено на трупчета“, докато минат изборите.

Сарафов каза още, че при разпита на Цветанов в Столичното следствие, бившият вътрешен министър не е предоставил данни за съществуването на тайни общества в съдебната система и за безобразия, вършени от прокурори. Тези твърдения Цветанов гръмко оповести във Видин преди четири дни. „Дали няма тайни общества, които да държат в зависимост определени представители на съдебната система?“, попита той по време на предизборна обиколка, в качеството му на заместник-председател на ПП ГЕРБ и председател на предизборния щаб. „Дали няма други интереси, които могат да бъдат провокирани? Защо не и финансови, за да може по този начин да се купят определени хора, които да създадат всичко това, което наблюдаваме в момента? Всичко, което съм правил досега, и ще продължа да правя, е да се ръководя от закона и да работя в интерес на обществото”, каза тогава Цветанов, който след пет часа разпити в следствието вчера изненадващо обяви, че вярва в прокуратурата и съдиите.

Прокурор Борислав Сарафов коментира в сряда, че по проверката по случая с незаконното подслушване ще бъде разпитан и лидерът на БСП Сергей Станишев. Според него за сега няма данни за извършено престъпление от страна на Цветанов по отношение на подслушванията и няма да му бъде повдигано обвинение. „ За прокуратурата няма свещени крави. Ако има данни, обвинения ще бъдат повдигнати. Бъдете убедени – ще си свършим работата. Имаме смелост и решителност да си свършим работата“, коментира Сарафов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови