Държавата хвърля над 60 млн. лева за ъпдейти на Windows

Виктория Викторова 07 март 2012 в 15:46 6060 40

Windows 8 ще бъде легално инсталиран на 96 000 административни компютъра.
Windows 8 ще бъде легално инсталиран на 96 000 административни компютъра.

60 416 666 лева без ДДС са предвидени от Министерския съвет за софтуерни ъпдейти на администрацията. Това става ясно от обществената поръчка, публикувана на сайта на Агенцията по обществените поръчки.

Колосалната сума ще бъде дадена за безсрочни лицензи на операционните системи на „Майкрософт“, които ще излизат в бъдеще, макар все още повечето да не съществуват. Засега правителството ще си уреди правата върху 96 000 копия от Windows 8, който вече може да се изпробва от всеки в своята бета версия.

„Това ще ни осигури и Windows 9, и Windows 10 и каквото излиза занапред“, казаха за OFFNews от Министерски съвет на телефоните, дадени в обществената поръчка.

Има обаче няколко крайно притеснителни факта, за които Добри Божилов от Българска интернет партия сигнализира във Фейсбук.

Първо, досега нито веднъж не е купуван толкова огромен брой лицензи – винаги са били около 60-65 хиляди с оглед свиването на администрацията. Този път те са цели 96 000.

Второ, все още няма излязла нова версия, т.е. няма никакъв смисъл сега да се прави поръчка.

"Тя трябва да се направи, когато излезе. В противен случай докато излезе, ще се плаща за нещо, което вече го имаме (Windows 7)", казва Божилов и добавя, че за тригодишния срок на договора не се очаква да излезе нищо, освен Windows 8.  Това означава, че обяснението на служителите на Министерски съвет за евентуална полза от заплащането за Windows 9, 10 и други хипотетични софтуери са в сферата на въображението. "Самият Windows 8 няма да бъде инсталиран никъде, защото те още не са инсталирали дори Windows 7, за който имат всички лицензи", допълва Божилов.

Трето, условията за спечелване на поръчката са доста тясно специфицирани. Има слух, че само една от трите фирми-доставчици на продукти на „Майкрософт“ отговаря на критериите. Едно от въпросните изисквания е за ISO сертификат, с който фирмата „ЦАПК Прогрес“ се е сдобила преди 4 месеца, показва проверка в сайта на "ЦАПК Прогрес". Другите две фирми, които би трябвало да имат шанс да спечелят поръчката, са „Стемо“ и „Акт Софт“. OFFNews.bg потърси за мнение и трите фирми и очакваме техните гледни точки по въпроса.

Четвърто, фирмата, за която се предполага, че има най-голям шанс за спечелване - „ЦАПК Прогрес“, е същата, която се оказва в центъра на скандали с правителствен софтуер вече няколко пъти. Един от запомнящите се случаи е спечелен от нея конкурс, в който тя е единственият кандидат.

„Вече има закупени няколко комплекта документи за кандидатстване, но това не гарантира, че въпросните фирми ще участват“, казаха пред OFFNews.bg от Министерски съвет, като подчертаха, че не могат да кажат брой закупени комплекти, защото срокът за кандидатстване не е изтекъл.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!