Премиерът разколебан за поръчаните ъпдейти на Windows

Последна промяна на 23 март 2012 в 12:44 1616 3

Премиерът Бойко Борисов Снимка: БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов Снимка: БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов обяви в парламента, че ще отмени поръчката за софтуерни ъпдейти за администрацията, ако главният секретар на Министерския съвет не успее да убеди опозицията в прозрачността и яснотата на процедурата. Както OFFNews.bg писа, обществената поръчка, публикувана на сайта на Агенцията по обществените поръчки, предвижда Министерският съвет да плати 60 416 666 лева без ДДС за безсрочни лицензи на операционните системи на „Майкрософт“, макар все още повечето да не съществуват. На първо време правителството трябваше да си уреди правата върху 96 000 копия от Windows 8, който е излязъл само в бета версия. Премиерът беше питан за въпросната поръчка на МС по време на парламентарния контрол от депутатите Петър Курумбашев (БСП) и Волен Сидеров ("Атака"). "Ако главният секретар на Министерски съвет не успее да ви убеди в прозрачността на конкурса  за нови лицензи за софтуер на „Майкрософт” за нуждите на държавната администрация, до края на 2015 г. ще бъде направен нов, който ще има нови правила", заяви Борисов. Препращането на въпроса към главния секретар на МС Росен Желязков не задоволи Курумбашев, който заяви, че условията в конкурсната документация са така написани, че на тях може да отговори само една фирма. И даде в запечатан плик името на компанията, която, според него, би спечелила сегашната поръчка. Той призова за спирането ú и за инвестирането на парите в други сектори, например здравеопазване.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.03 2012 в 17:44

Росен Желязков ще свие към 7-8 милиона, та не ми се вярва да спре таз далавера.

23.03 2012 в 13:41

Според мен не е толкова важно, че поръчката е за несъществуващ още продукт. Фючърсните сделки са нормална практика, друг е въпросът, че на Майкрософт не му върви на четни версии. Важното е, че наистина колебанието е само относно законността на обществената поръчка, която е абсурдна при наличие на патентно и авторско право, определящо естествен монопол. С лека ръка беше отхвърлена идеята за отворен код. Бяха му написали и Борисов прочете сума абсурди като по-ниска сигурност на Linux, по малка съвместимост - това вече е смехотворно, защото има крос компилатори, които могат да компилират сорс до изпълним код за всяка една система, като са предвидени симулации на ресурси и инструменти на Linux под Windows и на Windows под Linux /WINE - позволява огромен брой програми за Windows да се изпълняват директно под Linux/ Поддържат се в Linux всички промишлено приложими протоколи. Но пък противно на твърдението, че инсталация на Linux в Мюнхен струвала 12000 евро за един компютър, не струва никакви пари. Пари струва поддръжката, но не трябват пари за да работят системите, както му бяха написали. Поддръжката може да се извършва от звено в държавната администрация или специализирана държавна фирма. При взето решение и доста голяма част от частния бизнес ще се насочи към Linux и държавата ще може да ползва и неговите услуги.

23.03 2012 в 13:22

Eeee горките, на ХР или на 7-ца не могат да работят, те са специални!!! Това ще е най-голямата трагедия - да не работят на Уиндоус 8 бета.
Божеее.... ела си събери версийте, остави двама трима само....