МС: Плащането за софтуер на „Майкрософт“ е наложително

Последна промяна на 12 март 2012 в 23:51 2211 2

Росен Желязков (най-вдясно), Валери Борисов (най-вляво). Снимка: БГНЕС
Росен Желязков (най-вдясно), Валери Борисов (най-вляво). Снимка: БГНЕС
Обществената поръчка за софтуер на „Майкрософт“, обявена от Министерски съвет, е наложителна, заяви на пресконференция в понеделник главният секретар на МС Росен Желязков. По думите му с офертата за над 60 млн. лева без ДДС страната ни дори е привилегирована, защото използваме намаление от 15 млн. лева – ако я нямаше тази отстъпка, държавният бюджет щеше да олекне с 87 млн. лева, поясниха Желязков и зам.-министърът по транспорта и информационните технологии Валери Борисов. „Аз лично не знам в Европа държавна администрация, която да работи с отворен код“, заяви Желязков като оправдание за парите, които ще се похарчат, вместо да се използва безплатен софтуер. „Към настоящия момент 22 държави от ЕС имат такъв договор за софтуерно обезпечаване“, каза още Желязков и подчерта, че конкурсът за доставчик на софтуер не е предопределен в полза на конкретна фирма, защото в него може да участват фирми от целия Европейски съюз. Това било доказано от факта, че обявата е публикувана и в официалния вестник на ЕС “Official Journal”. Подозренията, изразени досега в българското интернет пространство, са, че конкурсът е направен с излишно много специфични изисквания, за да може фирма ЦАПК „Прогрес“ отново да спечели, както се случва многократно преди настоящата обществена поръчка.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.03 2012 в 08:00

Затова и има това: http://offnews.bg/index.php/32698/za-prosvetlenieto-na-zhelyazkov-darzhavni-administratsii-s-bezplaten-softuer

13.03 2012 в 07:54

"„Аз лично не знам в Европа държавна администрация, която да работи с отворен код“, заяви Желязков като оправдание за парите, които ще се похарчат, вместо да се използва безплатен софтуер." - изявление на очевидно нагъл, но за сметка на това некомпетентен човек.