Данъкът върху лихвите отива на съд

Нели Чолашка 15 октомври 2012 в 15:35 2233 0

Оспорват данъка върху лихвите в съда. Снимка: БГНЕС
Оспорват данъка върху лихвите в съда. Снимка: БГНЕС

"Подкрепа" ще сезира Върховния административен съд (ВАС) за решението на правителството да бъде въведен данък върху лихвите от депозитите, съобщиха от синдиката днес. 

Според тях финансовият министър "грубо" е нарушил Кодекса на труда и Правилника за организацията и дейността на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), като не е подложил на обсъждане въвеждането на десятък върху лихвите на заседанието, на което е обсъждан проектобюджетът за 2013 г.

Не е бил внесен и обсъждан и проектобюджетът на Националната здровносигурителна каса (НЗОК). 

"По този начин важни въпроси, свързани със здравното осигуряване, жизненото равнище на гражданите и с бюджетната политика на правителството, умишлено не бяха подложени на обсъждане в НСТС, което според нас е грубо нарушение на чл. 3 ал. 2 от Кодекса на труда, който изисква тези въпроси да се обсъждат задължително при приемането на съответните нормативни актове. Като доказателство за липсата на такъв диалог, ние искаме незабавно да бъде публикувана стенограмата от заседанието на НСТС от 9 октомври 2012 г.", пише в позицията на синдиката.

След консултации с останалите социални партньори, те ще сезират ВАС за тези нарушения и ще поискат от ВАС да отмени актовете на Министерския съвет от 10 октомври. 

"Явно е от всички тези стъпки, които са много сериозни, че съществува опасност от ликвидна криза в условията на валутен борд", коментира председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев пред БНР.

Според него екипът на Министерството на финансите е доста слаб в прогнозите. "Миналата година бюджетът беше заложен върху 2,3 ръст на БВП. Колко постигаме ние тази година?! Аз нямам доверие в тези хора, които прогнозират", каза още Данев.  

"Това, което обявиха е, че първо се въвежда справедливост и че трябват средства за пенсиите. И двете неща са под въпрос. Тази неяснота създава непрогнизируемост на българската икономика. Затова инвестициите се сринаха", допълни той.

 Данев прогнозира, че няма да се съберат тези 120 милиона лева, които се очакват от въвеждането на данъка върху лихвите на влоговете. Ще бъдат наказани коректните платци, а огромният ресурс за страната  е сивият сектор, уточни той.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!