Чужди инвеститори с интерес към нов студентски град в София

Борислава Славова 05 септември 2012 в 12:36 1470 0

проф. Ваньо Митев. Снимка: БГНЕС
проф. Ваньо Митев. Снимка: БГНЕС

Български и чужди инвеститори проявяват интерес към проекта за построяването на нов студентски кампус в София. Това стана ясно от думите на проф. Ваньо Митев, председател на Съвета на ректорите на висшите училища.

Според него обаче идеята за построяването на нов студентски град в покрайнините на София е приета скептично. Причината вероятно се крие в твърде голямата сума от 470 млн. лева, уточни проф. Митев в сутрешния блок на БНТ. Той поясни, че тази сума няма да бъде платена от държавата, защото проектът ще се базира на публично-частното партньорство. От държавата се изисква единствено да предостави терена, а частният изпълнител ще построи кампуса. Идеята е изпълнителят да експлоатира построеното за 10-15 години докато си възвърне инвестицията и работи няколко години на печалба. След това вече то ще стане държавна собственост.

"Печалбата е нарисувана просто. Това са 50 блока, които са пълни целогодишно на 100%. Може веднага да се изчисли кога ще се покрие инвестицията. Този кампус може да се построи за 2 години. Въпросът е да се стигне до реализацията на проекта”, заяви проф. Митев.

По думите му идеята е одобрена от архитекта на София Петър Диков. " Ние трябва да имаме основен и ясен план. Все още не е решено къде би могъл да се построи този кампус. Това е в компетенцията на архитект Диков и Столичната община”, каза проф. Митев. Според него една от възможностите е изходът за Пловдив.

Проектът предвижда построяването на 50 блока за около 30 000 души студенти, колкото са сега в Студентски град. Той подчерта, че студентите ще бъдат по един или двама в стая. Наемът за нея ще бъде по-висок, но условията ще бъдат драстично по-добри, обясни проф. Митев. Проектът предвижда в новия кампус да има спортни площадки, плувен басейн и библиотеки за сметка на множеството нощни заведения и клубове. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!