ЧЕЗ прехвърли и критики на подизпълнителите си

11 април 2013 в 16:03 1917 1

Сградата на ЧЕЗ в София
Сградата на ЧЕЗ в София

„ЧЕЗ Разпределение“ ще прекрати един от договорите си с фирми за отчитане и подмяна на електромери. Това обявиха от електроразпределителното дружество след проверка на договорите си с фирмите подизпълнители. От компанията не обявиха фирмата и конкретните й провинения, но подчертаха, че става дума за непрофесионално поведение, което не е ощетявало потребители.

Договорът с фирмата ще бъде прекратен в рамките на месец, а на останалите подизпълнители ще бъдат предявени искания за неустойки по договорите. Работите по прекратения договор ще бъдат „инсорснати“, т. е. ще се изпълняват от дружеството.

С аутсорсинг на дейностите са свързани основните критики към ЧЕЗ. Както установи Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), дружествата „ЧЕЗ Електро“ и „ЧЕЗ България“ са прехвърляли без търг поръчки на свързаната с тях „ЧЕЗ България“.

Има съмнения, че това е схема за източване на пари чрез надуване на разходите на компанията. В случай, че те бъдат признати от енергийния регулатор, разходите на електроразпределителните дружества влизат в сметките на крайните потребители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews