Частните болници длъжни да предлагат спешна помощ

Елица Мартинова 01 юни 2013 в 12:53 1881 0

Таня Андреева, Снимка: БГНЕС
Таня Андреева, Снимка: БГНЕС

И частните болници ще бъдат задължени да поддържат спешна медицинска помощ. Това предвиждат промени, които новият здравен министър Таня Андреева смята да въведе. Пред ТВ7 тя обяви, че ще бъде наложен общ правилник за работата на частните, държавните и общинските заведения.

„Всички болници ще работят при едни условия, иначе няма да им бъде издавано разрешение за дейност, включително ще трябва да поддържат и спешност“, обясни Андреева и подчерта, че регламентът ще важи и за частните болници, които вече имат разрешение за работа.

„Ако има нужда пациент от спешна помощ и той се намира в кв. „Овча купел“, където има няколко частни болници, най-бързият достъп е до там, няма нужда да се губи време, през което той е в риск“, поясни новият здравен министър.

Андреева подчерта, че най-спешната стъпка, която трябва да се предприеме, е да се гарантира безопасността на медицинските лица - законопроект, който мина на първо четене в пленарна зала тази седмица.

Здравният министър коментира, че другият основен приоритет в сферата на здравеопазването е борбата срещу т. нар. „изтичане на кадри“. Тя се ангажира да предложи законодателни промени, които да гарантират правото и възможността на младите лекари да специализират в избраната от тях област.

„Със започване на работа, независимо в коя болница, младите колеги ще имат право автоматично да започнат специализация по избрана от тях специалност. Директорите на болниците ще бъдат задължени да подписват договори, при които се задължават да разрешават на специализиращите лекари да посещават курсовете“, обясни Андреева.

Новият здравен министър заяви, че въпросът с цените на лекарствата също ще бъде решен възможно най-скоро. Тя коментира, че с цел по-добри резултати здравното министерство ще съгласува стъпките си с браншови организации и с пациентите.

„Решенията, част от които вече са изработени със съсловни организации, ще бъдат взимани точно в такъв формат – съсловни организации, пациенти, хора от фармацевтичния бранш. Посоката е не само в намаляване цените, а също така в потреблението на медикаментите и в тяхната достъпност“, обеща Таня Андреева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!