Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Строежът на Иракли се оказа плод на урбанизация отпреди половин век

Милен Енчев 14 януари 2013 в 14:16 4994 7

Строежът на Иракли. Снимка: stopatom.org
Строежът на Иракли. Снимка: stopatom.org

Строежът на Иракли, който разбуни духовете в последните дни и стана повод за нова серия протести в защита на морския плаж, насрочени за днес следобяд, се оказа плод на градоустройствени решения отпреди близо 50 години. Това стана ясно днес от думите на екоминистъра Нона Караджова, според която строителството е било процедурно издържано и не нарушава законите.

Още през 60-те години (на миналия век - бел. ред.) 40 дка. край плажа са били отредени с решение на ЦК на БКП за пионерски лагери, посочи Караджова. Вилното селище е на площ 26 дка. и се строи на мястото на бивша почивна база, се посочва в документите на министерството за строежа.

Парцелите, които опират в плажната ивица, фигурират като зона за курортно строителство във все още действащия териториално устройствен план на Несебър от 1997 г., посочиха още от министерството. Морската община има и проект за нов Общ устройствен план, но той е върнат за преработване, защото предвижда "огромно застрояване", обясни Караджова.

Всичко се оказа законно

За проекта за вилно селище на фирма "Емона 2000" са били спазени всички процедури, твърди екоминистърът. Фирмата е кандидатствала за екооценка на курорта през 2009 г. През октомври 2010 г. било направено обществено обсъждане, на което били поканени всички заинтересовани страни. На срещата не било подадено нито едно възражение срещу строежа, каза Караджова.

Мястото попада в защитената зона "Емине", обявена със заповед на министърката през 2009 г. С тази заповед бе забранено курортното строителство в близо 1000 имота в землищата на с. Емона и гр. Обзор, до приемането на нов ОУП на Несебър, припомни тя.  Тогава забраната бе въведена заради проекти за мащабно строителство хотели и вили около с. Емона. Забраната обаче не включва въпросния имот на самия плаж Иракли, където е планиран строежът на "Емона 2000".

На 11 август 2011 г. директорът на бургаската екоинспекция (РИОСВ Бургас) Бойчо Георгиев дал зелена светлина на проекта. По думите на министъра, решението на Георгиев е било публикувано същият ден на сайта на инспекцията, но срещу него и до днес не е подадена нито една жалба.

Заради закъснялата реакция на неправителствените екоорганизации, Караджова ги обвини в тенденциозност. Днешният протест под наслов "Долу ръцете от Иракли!", насрочен за 17.30 в София, Варна и Пловдив, се организира от гражданската инициатива "Да спасим Иракли". Той е в защита не само на Иракли, а и на останалите все още незастроени плажове по Черноморието, уточниха организаторите.

Същата гражданска група започна екопротестите срещу строителството на все още дивия черноморски плаж през 2006 г. Тогава броженията доведоха до спиране на проекта "Ривърсайд вилидж" на фирма "Суис пропъртис", разположен далеч по-навътре от брега, след като се доказа, че е започнат в нарушение на правилата за строителство в екомрежата "Натура 2000". Новият строеж на "Емона 2000", който е буквално на пясъка, обаче е бил започнат далеч след протестите, показват обясненията на екоминистерството.

За дюните в Несебър

Шефът на бургаската екоинспекция Бойчо Георгиев не е нарушил законите, съгласувайки строежа на дюните в Несебър. Това коментира днес Караджова. Строежът вече е спрян, след като междуведомствена проверка по сигнал на природозащитника Тома Белев установи куп нередности в него.

Оказа се, че Георгиев е одобрил строителството през декември, позовавайки се на вече дадено положително решение на предшественика му на поста от 2007 и 2008 г. Първоначално директорът на инспекцията твърдеше, че теренът не представлява пясъчни дюни, въпреки, че снимките с багери, заравняващи парцелите, сочеха обратното. Впоследствие след внимателна проверка на документацията към решението на предшественика си, Георгиев установи, че всъщност 1/3 от парцела е дюни, както и че строителството върху тях е съгласувано за смущаващо кратък срок - 1 ден.

Въпреки това днес Караджова защити служителя си, заявявайки, че такава щателна проверка на предходни решения инспекциите правят само по съмнения за нередности. Ако трябва да разгледаме всяка процедура поотделно, от всички 50 000 разписани между 2007 и 2009 г., министерството трябва да спре да работи, коментира тя. Независимо от това, министърът посочи, че хилядите процедури са правени "на тъмно" при предишното управление, без обществен достъп.

Нова петиция за защита на брега от бетон

400-метровата крайбрежна зона на Черно море да получи статут на защитена територия. За това настоява нова петиция, започната преди дни, която досега е подписана от над 700 души. Целта на инициативата е да се сложи край на бетонирането на българското крайбрежие

Според авторите на петицията, сегашният Закон за устройството на черноморското крайбрежие не гарантира защитата на природата около брега. Законът теоретично ограничава строителството в зона А (100-метровата ивица от брега - 20 % плътност на застрояване, 7.5 метра максимална височина на сградите и др.), както и в зона Б (2-километровата ивица - 30 % плътност на застрояване). Тези правила очевидно обаче не гарантират "неприкосновеността" на крайбрежието за строителство. Строежът в Иракли, който попада и в зона А, и в зона Б например покрива изискванията на закона, личи от документацията му.

"Новосъздаденият природен парк да се нарече "Черноморско крайбрежие", предлагат авторите на петицията, "Едно море ни остана, макар и съсипано - не давайте и него да ни вземат".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!