ГЕРБ: Кабинетът не пада

18 февруари 2013 в 14:51 3735 7

Александър Ненков и Диан Червенкондев,  зам. председателят Димитър Главчев.Снимка: Сергей Антонов
Александър Ненков и Диан Червенкондев, зам. председателят Димитър Главчев.Снимка: Сергей Антонов

„Предложенията за оставка на кабинета са екзотични. Партиите, които са виновни за енергийните реформи на прехода, сега искат оставка на кабинета. Това предложение идва 4 месеца преди парламентарните избори и е социално безотговорно“, заяви на брифинг в понеделник зам.председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев, като подчерта, че кабинетът остава стабилен.

Пресконференцията се състоя часове, след като финансовият министър Симеон Дянков подаде оставка.

Въпреки това лидерите на парламентарната група Искра Фидосова и Красимир Велчев не присъстваха. По неизвестни причини, за да тълкуват оставката на Дянков, бяха изпратени двама редови депутати - Александър Ненков и Диан Червенкондев, както и зам. председателят Димитър Главчев. 

„ГЕРБ подкрепя решението на премиера. И Лиляна Павлова, и Томислав Дончев са личности, които са се доказали с работата си“, обясни Ненков.

На въпрос за причините за оставката на Дянков Червенкодев заяви, че всеки министър има право сам да вземе решение. Едновременно с това обаче Александър Ненков посочи, че оставката на Дянков е решение на премиера Борисов, а малко по-късно призна, че не знае причините за напускането на финансовия министър.

„Промените в кабинета са право на премиера Борисов. Хората, които гласуваха през 2009 г., му дадоха това право.

Тримата представители на ПГ на ГЕРБ бяха категорични, че подкрепят всяко решение на своя лидер Борисов.

„Няма да чуете обаче това, което всички очаквате – нещо лошо за бившия министър Дянков. Оценката му е международна и е факт, че по негово време страната запази икономическата си стабилност”, заяви Главчев.

Вместо очакваните обяснения по промените в кабинета, от участниците в брифинга по-скоро заваляха хвалебствия към управляващата партия.

„Преди нас всичко беше в мъгла. Няма и няма да има пожалени, няма политически чадър. Всеки отговорен ще си понесе последствията”, предупреди зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ.

Той бе категоричен, че политиката на управляващите е първата по рода си, защото се характеризира с прозрачност.

„Само седмица, след като станаха ясни високите сметки за ток от декември, ние разпоредихме проверки. Решени сме да сезираме всяка организация, която има правомощията да извърши проверки”, закани се още Главчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови