Ексклузивно Бойко Борисов е в болница след травма при мач

Брегът за продан край Варвара се оказа в парк „Странджа“

Последна промяна на 27 март 2013 в 19:05 3368 4

Теренът край с. Варвара
Теренът край с. Варвара

Крайбрежието край царевското с. Варвара, продавано като луксозен имот в процес на урбанизация, макар урбанизацията му да е „висяща“, се оказа поляната до познатата на мнозина горичка за къмпингуване край селото.

Това показа справка в имотния регистър, наложена в географска информационна система. От справката в имотния регистър е видно, че собственик на имота е самият брокер, който го продава – Михаил Чобанов. Той е купил терена през 2007 г. заедно с двама бизнес съдружници – Невена-александра Цветкова и Никола Стоянов. Продавач е била бургаската фирма „Сим Ойл“ на Георги Димитров, която 4 години по-рано купила имота от местни жители.

„Разположени в красив район на първа линия море и плаж, между бреговата ивица и природен парк „Странджа”, пише в обявата за парцела. И продължава: “разстоянието до село Варвара е 150-200 м, а малко по-нататък започва природен парк „Странджа”.

Обявата, меко казано, не отговаря на истината . Всъщност, доста по-нататък паркът свършва – границата му, указана с дървена табела, е далеч на север, отвъд терена, където бе построено незаконното вилно селище „Златна перла“. Това е видно и от картата на защитената територия на сайта на парк „Странджа“ - цялото крайбрежие на юг от Царево до границата с Турция влиза в нея.

„Парцелите са част от новия градоустройствен план и в момента тече процедура по смяна на статута им“, се казва още в офертата. През 2007 г., когато въпросният терен е купен от настоящите собственици, новият общ устройствен план на Царево все още не беше приет. Тъкмо този план предвижда отреждане на хиляди декари от брега на парк „Странджа“ за туристическо строителство. Планът, с чиято карта OFFNews разполага, предвижда конкретно терените край брега около с. Варвара да бъдат изключени от територията на парка и застроени.

Общият устройствен план на Царево обаче се оспорва заради некачествена екооценка, която доведе и до наказателна процедура срещу България за неспазване на европейското законодателство за околната среда. Предстои развръзката на съдебния спор за него между министерството на регионалното развитие и Асоциацията на парковете в България, която го обжалва.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.03 2013 в 11:20

Тук в Царево почти всички, които имат имоти са подлоги на помиярите с власт - стоят и си затварят очите за неправомерните сделки, защото и те са като тях. Никой не пропуска шанса си да забогатее за 1 година. На никой не му пука за природата! Продължават да си строят до морето, нищо, че няма един парк в града. Алчността тук е най-голяма! Корупцията е меко казано показна и явна...въпроса е докога ще спи народа....

27.03 2013 в 22:07

Ей! И това ли продадохте? Къде да ходим на море? Тоя Петко от Царево добре бетонира къмпингите от 2-те страни на Царево - та сега и Варвара.

Е накрая - изобщо няма да стъпя на това море!!!

27.03 2013 в 21:45

Абе какви сте вие, какво продавате?Майка си ли?Това е държавна земя, тоест не е частна, не е ваша ГЛУПЕНДЕРИ! ! СКОРО , МНОГО СКОРО ЩЕ ТЪРСИТЕ УБЕЖИЩЕ ,НЯКЪДЕ ИЗ ЧУЖДИТЕ ДЪРЖАВИ! Мама ви...

27.03 2013 в 20:40

Ех, нали така изгоря перлата златна ...
Алчността крепи човешката цивилизация.