Бръснарница и фирма за кашкавал получили пари от научния фонд

Последна промяна на 29 януари 2013 в 09:00 1698 1

Злоупотреби във Фонд
Злоупотреби във Фонд "Научни изследвания", Снимка: БГНЕС

Фирми, регистрира като бръснарница и производител на кашкавал, са получили пари от Фонд „Научни изследвания“, заяви пред bTV Виктор Атанасов – учен от физическия факултет в СУ, който е участвал на срещата с премиера Борисов в понеделник.

„Проектите, които кандидатстваха за финансиране от Фонд „Научни изследвания“ по принцип се класират. Последната година обаче такова класиране нямаше. От 1200 проекта са одобрени 95, без да е ясно как са избрани, не видяхме рецензии“, обясни Атанасов.

„Логично е да се предположи, че фирма, регистрирана в „Младост” като производител на кашкавал, едва ли е представила блестящ проект, но такава получи финансиране. В одобрените проекти имаше и такъв на бръснарница“, допълни Атанасов.

Той отказа да коментира въпроса дали Игнатов лично се е облагодетелствал от корупционните схеми, но бе категоричен, че е подкрепял интересите на определен кръг от фирми.

„Тези кръгове около него са взели около 3 млн. лева. Има фирма, занимаваща се с опаковане на музейни експонати, собственост на преподавател в НБУ, която печели 300 000 лева за изследване на общественото мнение за музеите“, изтъкна Атанасов.

Физикът бе категоричен още, че шефът на научния фонд Христо Петров, който вчера подаде оставка, е бил лично замесен в корупционните договорки. По думите на Атанасов той е бил съсобственик в редица фирми, спечелили от проекти във Фонд „Научни излседвания“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.01 2013 в 11:00

Ще ви кажа и какво става - нормалните учени и преподаватели вече не работят самостоятелно или в малки групи от 2ма - 3ма, а се обединяват в колективи от по 10 и повече човека. Това им е единственият шанс да се докоснат до пари от фонд научни изследвания. Съответно сещайте се - 3ма работят, 8-10 си приписват заслуги. В големи колективи работещи по малки проекти е така.