Борисов с нов опит да внедри ГЕРБ: "Протестна мрежа" поиска помощ от мен

OFFNews 07 септември 2013 в 14:46 6908 43

Бойко Борисов и Сергей Станишев в парламента. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов и Сергей Станишев в парламента. Снимка: БГНЕС

След като изпрати автобуси на протеста през деня на 4 септември и беше освиркан и отхвърлен на големия протест същата вечер, днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново направи опит да внуши, че протестите имат нещо общо с партията му.

По думите му докараните от ГЕРБ автобуси с протестиращи били организирани по молба на хора от "Протестна мрежа":

„Действително, може би предишния ден в централата дойдоха 15 човека от "Протестна мрежа", които не ги познавам, те поискаха помощ за 4 септември, за да дойдат повече хора. Моята сила е била в това, че винаги съм казвал истината и затова ми е чиста съвестта. Ние не сме създавали организация на протестите, това което сме разпределили - да се каже на структурите, където имат възможност да дойдат. Те затова са били седем -десет автобуса, когато направихме в зала "Арена Армеец" предизборния си старт, дойдоха 15 000 души. Виждате, партията има възможност да изкара веднага 15 000 души, но ние не сме го направили. Просто по места по-евтино е било да пратят автобуси, това е направено веднъж заради поискана от нас помощ”, коментира Бойко Борисов, цитиран от агенция "Фокус". 

В същия дух се изказа също днес лидерът на социалистите Сергей Станишев, цитиран от БГНЕС.

"Никога не е било тайна за нас, че протестите са политически. Но след 4 септември маските окончателно паднаха и стана ясно, че ГЕРБ стоят зад протестите. Ясно е как се организират и финансират протестите", заяви Станишев.

Протестите започнаха на 14 юни, когато по предложение на Пламен Орешарски Народното събрание избра Делян Пеевски за председател на ДАНС. Същата вечер хиляди излязоха на протест пред Министерския съвет. След оттеглянето на Пеевски от поста и от НС (той бе избран за депутат от ДПС) протестите прераснаха в антиправителствени демонстрации, продължаващи всеки ден от 14 юни досега.

Борисов заяви още, че обмисля ГЕРБ да внесе искане за вот на недоверие, както и че сегашното Народното събрание има правото да приеме само промени в Изборния кодекс, които да включват и машинно броене на бюлетините. Задължителното гласуване било въпрос, който можел да намери отговор в референдум.

Също днес заместникът му Цветан Цветанов се обяви за избори веднага, а не през пролетта на 2014 г., когато искат от БСП. Събирането на данни на протестиращите от полицията цели "внушаване на страх", което, по думите на Цветанов, при управлението на ГЕРБ не било допускано.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!