Борисов: С мирни средства тези хора няма да си тръгнат

OFFNews 02 август 2013 в 09:04 6597 46

Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

С мирни и демократични средства тези хора няма да си тръгнат, защото нямат свян. Ние се правихме на маймуни – тръгвахме си, влизахме, излизахме, какво ли не правихме, само и само да си тръгнат, а ние да подкрепим протестиращите.

Това заяви тази сутрин в интервю за Нова телевизия лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Демократичните средства за сваляне на едно правителство е да си подаде оставка, каза той.

Репликата му поразяващо прилича на казаното малко преди февруарските протести от председателя на червените Сергей Станишев:

"Този, който, когато загуби доверието на хората, не иска да си тръгне с мир по демократичен начин, ще си тръгне по друг начин.

Тогава това изказване предизвика остра реакция у ГЕРБ, а шефът на парламентарната група на Европейската народна партия Жозеф Дол обяви, че “ЕНП е загрижена заради антидемократичното изявление, направено от председателя на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев."

Борисов коментира и актуализацията на бюджета и социалните мерки на кабинета. Според него обвиненията, че и ГЕРБ е вземала заем по време на управлението си, са спекулативни, защото този заем е вече покрит с транш на европари.

"На социално слабите им вземат от едната страна, а от другата им дават", коментира лидерът на ГЕРБ социалните мерки за кабинета. Според него е пресилено да се казва, че с 2,50 лева от намалението на сметките за тока бедните ще заживеят по-добре. На контриране от страна на водещата, че някои майки с толкова пари изпращат децата си на училище цяла седмица, Борисов изненадващо взе да цитира писатели утописти:

"За съжаление равенството в света го няма. Томазо Кампанела, Томас Мор, Оуен (Робърт Оуен - б.р.) - те са писали книги, утопистите." Посочи и конкретно заглавие - "Градът на слънцето" на Кампанела.

На въпрос продължава ли искра Фидосова да управлява в централата на ГЕРБ след напускането на парламента, Борисов отсече: Можете да сте сигурни, че там управлявам само аз". Той отклони въпроса защо си е тръгнала Фидосова, а не и Цветанов, който също присъства в тефтера на бившия шеф на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси Филип Златанов. "Аз си говорих с тях. Вижте, в тефтерчето има и други имена, които умишлено не ги споменават", каза Борисов, но не уточни кои са те и откъде знае какво пише в бележника на Златанов. "Чувам слухове, возейки се сутрин в трамвая чувам какво се говори", пошегува се бившият премиер и поде любимата си тема за построените от ГЕРБ магистрали.

"Белият автобус", с който бяха евакуирани депутати от парламента в нощта на 23 срещу 24 юли, не е туристически, а е закупен по програмите за присъединяване към Шенген и е предназначен за имигранти, разказа Борисов.

По повод вчерашното словесно изригване на Вежди Рашидов в парламента, Борисов коментира и медийния комфорт на кабинета си. "Кой политик не обича да не го атакуват медиите? Ние нито сме създали тази група, вестникарска и телевизионерска. Това, че за определен период не са говорили лоши неща за нас - да, може би не е правилно, но ние не сме ги карали, каза Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!