БНБ даде зелена светлина за сливането на ПИБ и "МКБ Юнионбанк"

Александра Маркарян 19 септември 2013 в 13:00 13696 2

Първа инвестиционна банка (ПИБ) Снимка: Сергей Антонов
Първа инвестиционна банка (ПИБ) Снимка: Сергей Антонов

Българската народна банка одобри сделката, с която Първа инвестиционна банка купува "МКБ Юнионбанк".

Така банката на Цеко Минев ще придобие 100% от капитала на "Юнионбанк" - банката с най-висок рейтинг в България (по-висок с две степени от този на българското правителство и с пет степени над рейтинга на ПИБ), а досегашния ù собственик - МКБ Банк, Унгария, която е част от германската банка Bayern LB, която се изтегля от българския пазар.

Разрешението за сделката от 15 август е подписано от подуправителя на БНБ Цветан Гунев.

"Българската народна банка винаги е подкрепяла консолидацията в банковия сектор, тъй като това допринася за засилване на капиталовата база и за стабилността на банковата система у нас. При оценяване на заявеното от „Първа инвестиционна банка” АД придобиване на „МКБ Юнионбанк” ЕАД Централната банка е взела предвид, че това представлява стъпка към сливане на двете кредитни институции. Предварителните анализи на БНБ показват, че по такъв начин ще се постигнат позитивни изменения в консолидираното финансово състояние на двете дружества", пише в прессъобщението на БНБ.

Това е поредната голяма консолидация на българския банков пазар след сливането на „Булбанк”, „Ейч Ви Би Банк Биохим” и „Банка Хеброс” през 2007 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!