ПИБ купи "Юнионбанк"

OFFNews 15 август 2013 в 11:19 5570 9

Първа инвестиционна банка (ПИБ) купи 100% от акциите на "Юнионбанк", стана ясно публикувано тази нощ съобщение на Българската фондова борса (БФБ).

ПИБ е подписала споразумение с унгарската МКБ Банк за придобиване на всички акции на МКБ Юнионбанк ЕАД.

Придобиването ще бъде извършено след одобрение на компетентните органи.

Цената на сделката не се съобщава.

Банката е изпратила съобщение за споразумението до Комисията за финансов надзор (КФН).

След придобиването новото банково обединение ще разполага с активи за над 8,5 милиарда лева. В писмото до КФН се съобщава още, че то ще предлага на клиентите си богата гама от продукти, като ще акцентира върху заеми към малки и средни предприятия и физически лица чрез по-широката си мрежа от банкови клонове.

Към момента ПИБ е третата по големина на активите българска банка с 8,4% пазарен дял и втора по размер на депозитите. В банката са вложени над 13% от депозитите на физически лица в страната. ПИБ е отпуснала 10% от заемите към бизнеса и държи 15% от кредитните карти.

ЮнионбанкМКБ Юнионбанк е 15-ата по големина банка у нас с 1,5 млрд. лева активи към 31 юни 2013 г. по данни на БНБ. 

Придобиването ще повиши ефективността на банката, в резултат на което тя ще предложи още по-добри и конкурентни услуги за хората, бизнеса и обществото и по този начин ще бъде продължена и утвърдена линията на добрите практики на "Първа инвестиционна банка" АД като социално-отговорна финансова институция, пише в съобщение, публикувано на сайта на ПИБ.

Fibank и MKB Bank Zrt. постигнаха взаимноизгодно споразумение, което е в полза на стратегическите цели и на двете страни. Lazard Ltd (Международна финансово-консултантска компания) заедно с Първа финансова брокерска къща бяха водещ консултант на Fibank, а правни съветници бяха Stephenson Harwood и Цветкова, Бебов & партньори, се казва още в съобщението.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!