"Близу" спира ТV7, News7 и Super7

18 март 2013 в 15:02 3291 5

blizoo
blizoo

Кабелният оператор "Близу" обяви, че изключва TV7 и каналите News7 и Super7 oт пакетите си в 12 ч на 18 март. Причината е липсата на консенсус за цената за разпространение на трите телевизии.

"Въпреки усилията ни не успяхме да постигнем споразумение с TV7 и по закон сме задължени да преустановим излъчването на програмите. ТV7 поискаха многократно по-висока цена за излъчването на ТV7 и Super7, превишаваща цената за 2012 г. десетки пъти. Подобно увеличение е в пъти повече от приетите норми за индустрията и би довело до увеличение на цените към клиентите на „Близу", съобщават от оператора.

Според компанията "Близу" те са се съгласили на четирикратко увеличение на таксите, но предложението не е било прието от ръководството на TV7. Отделно, ТV7 отказват да ни предложат договор за News7, посочват от "Близу" и уверяват, че преговорите продължават и се надяват скоро да възобновят излъчването.

Шефът на ТV7 Николай Бареков на свой ред коментира, че "Близу" еднолично са решили да преустановят излъчването на трите телевизии, след като през последните месеци са водени преговори да се плаща такса върху реалния брой абонати. "Арогантността срещу нас стигна до там от "Близу" да ни предложат да откупят само мачовете от българското футболно първенство, които излъчваме в нашия ефир. TV7 и групата канали бяхме третирани като амбулантен търговец, който продава програмите си на парче."

"Бяхме брутално нападнати, буквално в гръб, от кабелния монополист и държим да се знае, че в случая ни беше отредена ролята на жертвата, която трябва да се предаде или безропотно да приеме съдбата си", коментира Николай Бареков.

Новината веднага предизвика възмущение сред абонатите, особено заради факта, че там върви футболното първенство. Каналите TV7 и News7 прибодиха правата да излъчват по три срещи (1-ви, 3-ти и 4-ти избор) от всеки кръг, а за БНТ остана вторият избор.

През декември и януари спор между bТV Media Group и Bulsatcom остави без bTV каналите клиентите на сателитния оператор. Тогава телевизията настояваше доставчикът да плаща за реалния брой абонати. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови