Бизнесът напуска тристранката заради закона на Яне

01 април 2013 в 19:43 2108 4

Евгений Иванов
Евгений Иванов

Всички национално представителни работодателски организации напускат Съвета за тристранно сътрудничество, съобщиха от пресцентъра на Българската търговско-промишлена палата.

На провелата се днес среща в БТПП четирите национално представителни работодателски организации взеха решение да се подготви декларация до председателя на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), с която да се обяви, че напускат съвета.

Причината - „несъгласие с противоконституционните промени в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор“.

Законът предвижда членовете на национални работодателски и синдикални организации, които имат представители в националните консултативни съвети, да декларират имуществото си, по подобие на лицата на държавна длъжност.

„Това е закон, приет за ден и половина. Беше приет в последния ден на 41-ото народно събрание с трогателно единодушие на ГЕРБ, подкрепящо Яне Янев, който е вносител на закона“, коментира изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов пред OFFNews. 

Законът, който вече е в сила, гласи, че членовете на национално представителните организации трябва да декларират имуществото си в 2-седмичен срок – крайният срок е 9 април. Изтегляйки се от консултативните съвети обаче, четирите работодателски организации избягват изискването на закона.

„Това е едно нахълтване в зона на частен интерес. Задължават ни да декларираме нещо, което не сме длъжни да декларираме. Така или иначе НАП разполага с всичките ни данни, но служителите на приходната агенция са длъжни да не ги разгласяват публично. Този закон е правен със специална цел – рекет. Ако ти обявиш публично имуществото си и то е примерно над 30 – 40 хиляди лева, това автоматично е покана за рекетьори от типа на „Наглите“, което застрашава сигурността на децата ти“, аргументира се Иванов.

„И четирите организации бяхме на 100 % единодушни за днешното решение. Аз самият като член на надзора на НОИ от 5 години подавам декларация за имуществото си. Но в нашите организации има например чужденци, представители на чужди компании, които не биха били съгласни с такова вмешателство“, добави шефът на КРИБ.

Според Иванов, за да не се блокира работата на тристранния съвет до избора на новия парламент, който да преработи закона, Конституционният съд трябва да отмени поправките. „Ние писахме до президента, който обаче не наложи вето, така че остава Конституционният съд да го отмени“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови