Бюджетната комисия преодоля ветото, "Атака" отсъстваше

Нели Чолашка 15 август 2013 в 17:05 2287 0

Депутати гласуват в парламента. Снимка: БГНЕС
Депутати гласуват в парламента. Снимка: БГНЕС

Бюджетната комисия единодушно отхвърли ветото на президента Росен Плевнелиев върху актуализацията на бюджета.

Двамата депутати от "Атака", които са членове на тази комисия - Николай Александров и Маргарита Николова, не присъстваха на заседанието.

Отсъствието на националистите от комисия обаче не е фатално, защото ГЕРБ не са излъчили свои членове в нито една комисия и така БСП и ДПС с лекота постигат мнозинство.

От ГЕРБ на заседанието на комисията дойдоха само трима депутати - бившият зам.-финансов министър Владислав Горанов, бившият шеф на НАП Красимир Стефанов и Кирил Калфин.

„Изненадваща за мен е липсата на депутати от „Атака” тук. Вероятно утре ще бъдат в зала. Ще видим тяхната позиция. Необходимо е от време на време българският парламент да бъде поставян пред изпитания, за да се види кой управлява”, коментира Горанов. 

По думите му повторен дебат по актуализацията в такъв момент е висша целесъобразност, за да сме наясно с посоката.

За по-сигурно той обяви, че ГЕРБ за трети път ще гласува в зала против предложението от правителството промени в бюджета.

Георги Кадиев от БСП напомни, на ГЕРБ, че в зала са предложили актуализация на бюджета, но с други цифри. Явно сме единни, че трябва да има актуализация, обърна се той към депутатите от ГЕРБ.

Ветото консолидира много силна подкрепа за предложението от правителството промени в бюджета - от синдикати, работодателски организации, без КРИБ и неправителствени организации, коментира социалистката Дора Янкова.

Лицемерно е да се поставя въпросът за ефекта на актуализацията на бюджета върху икономиката, обществото и бъдещите поколения, особено, когато президентът беше част от правителството на ГЕРБ, което увеличи дълга с 4 млрд. лв., обяви председателят на комисията Йордан Цонев (ДПС).

„Единствената констатация във ветото на президента върху актуализацията на бюджета, с която сме съгласни, е, че редица сектори са нереформирани. Така е. Това е една обективна оценка на управлението на ГЕРБ – пълна неефективност", каза още Цонев.

Ако и утре "Атака" не се появи на извънредното заседание на парламента, ветото на президента няма да бъде преодоляно, защото са нужни 121 гласа, а БСП и ДПС имат общо 118 гласа (двама от депутати им не влизат в пленарна зала, защото се чака решение на Конституционния съд дали могат да се върнат в парламента - Делян Пеевски и Иван Иванов).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови