Quantcast

Синдикатите прегръщат промените в бюджета

Последна промяна на 14 август 2013 в 19:09 4217 2

Константин Тренчев (лидер на КТ
Константин Тренчев (лидер на КТ" Подкрепа") и Пламен Димитров (КНСБ). Снимка: БГНЕС

Синдикатите, които ще бъдат попитани утре официално за позицията им по актуализацията на бюджета на тристранен съвет, са на мнение, че актуализация трябва да има.

КТ "Подкрепа" категорично счита, че актуализацията на „дянковския” бюджет е неизбежна и няма алтернатива, обявиха в официална позиция от синдиката (публично известна беше враждата между "Подкрепа" и бившия финансов министър Симеон Дянков).

Те припомниха, че многократно са определяли Бюджет 2013 г. като предизборен и планиран за половин година.

Хората на Константин Тренчев обаче смятат, че с актуализацията могат да се предвидят и още социални мерки, които не изискват много пари.

"Считаме за наложително да се увеличи минималният размер на обезщетението за безработица, което да се определи в размер на 60 % от минималната работна заплата за страната - 310 лв.

Защото сегашният минимален месечен размер на обезщетението е с около 100 лева по-малко от определената от правителството линия на бедност – 247 лв.

Освен това, следва да напомним, че ние подкрепихме увеличаването на минималната работна заплата от 1.1.2013 г. от 290 на 310 лв., но настояхме в средата на годината за ново етапно увеличаване от 310 на 330 лв., което считаме, че е реалистично да стане от началото на октомври и което ще намали значително броя на т.н. работещи бедни" пише в позицията на "Подкрепа".

Другият представителен синдикат - КНСБ, също е на мнение, че актуализацията на бюджета е задължителна.

Те също настояват за повече социални мерки с промените в бюджета - подпомагане на работещите бедни, допълнителни пари за ваучери за храна, увеличаване на минималната работна заплата.

"За пенсионерите, социално слабите и безработните в тази актуализация няма мерки", твърди председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Според него липсват и мерки за допълнителни приходи, като пресичане на контрабандата на цигари, откъдето могат да дойдат още 200 млн. лв., криминализиране на неплащането на осигурителни вноски и др.

Димитров обаче смята, че ветото на президента Росен Плевнелиев е нещо полезно за актуализацията на бюджета, защото ще даде възможност за по-сериозен дебат.

В дискусията преди лятната ваканция не бяха чути аргументите на министрите и се надяваме сега да ги чуем, допълни председателят на КНСБ.

Тристранката ще заседава утре за първи път от няколко месеца. Работата ú беше блокирана от отказа на работодателските организации да участват в тристранния съвет заради поправката "Яне" в Закона за публичност на имуществото.

Поправката на Яне Янев беше отменена от управляващите и новите текстове на закона бяха обнародвани тази седмица.

Заради блокираната работа на тристранния съвет актуализацията на Бюджет 2013 г. за първи път ще мине и през него.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.08 2013 в 23:52

Ех, Тренчев, ако можеше да махнеш личната си омраза, и оставеше само рационалната си мисъл, щеше да си толкова много полезен на хората и на държавата. Но не можеш. Требва да се мрази. Никой никога няма да може да докаже или да опровергае бил ли е прав Дянков. Но финансовата стабилност е факт, както и прекрасната основа да се оттласнем нагоре, стига да не бяха на власт комунистите, заграбили властта чрез измама. Ако се бяхме сринали финансово, нямаше да сме Гърция, ние не сме в еврозоната. Щяхме да сме в Жан Виденовата зима. Но трябва да се мрази....

14.08 2013 в 22:43

Е, няма как синдикатите да не са съгласни. След като има едни пари за изпапване, те са първи на софрата... И не ги интересува кой после ще плаща масрафа.