Би Би Си кани Станишев 2 пъти за 1 ден

08 февруари 2013 в 09:13 1785 0

Станишев пред Би Би Си. СНИМКА: БСП
Станишев пред Би Би Си. СНИМКА: БСП

За по-малко от 24-часа лидерът на българската левица и председател на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев бе поканен два пъти в авторитетната медия Би Би Си. Той коментира предстоящото премахване на ограниченията за българи и резултатите от разследването около атентата в Бургас.

В студиото на живото предаване „Daily Politics” Станишев участва в дебат относно премахването на ограниченията за българи и румънци в редица европейски страни през 2014 г.

Той използва ситуацията, за да подчертае българската позиция по предстоящия бюджет на ЕС.

„Тези политици и лидери, които настояват занапред да се намали европейският бюджет, на практика викат все повече хора да идват във Великобритания и други страни”, категоричен бе Станишев.

По-думите му проблемите с наплива на имигранти от Югоизточна Европа ще се задълбочат, ако ЕС съкрати бюджета на кохезионния фонд, който е основен двигател за развитие в новоприетите страни.

Червеният лидер се позова на официалната британска статистика, според която към 2010 г. на Острова са живеели 35 хил. българи, които не са застрашили условията на трудовия пазар.

 „Това не е създало реални проблеми за трудовия пазар или за социалната система, защото пак според същата статистика e имало 600 безработни българи в Обединеното кралство. Това е като капка в океан", коментира Станишев.

Той обясни, че правилата в ЕС са за всички страни и държавите трябва да се придържат към поетия ангажимент, и да вдигнат ограниченията за българите през 2014 г.

Съвсем скоро Станишев бе потърсен за коментар и по друга актуална тема – резултатите от разследването около атентата в Бургас.

„Ние сме страната, която има най-голям интерес да бъдат установени всички факти и цялата истина за терористичния акт, защото ние го преживяхме. Имаме интерес да има ясни и окончателни резултати", заяви председателят на ПЕС.

Той изтъкна, че България е лоялен партньор на ЕС и САЩ, но приоритетен за страната трябва да бъде въпросът за националната сигурност.

Станишев подчерта, че България трябва да води „разумна и баланскирана политика” по отношение на арабския свят.

 „Проблемът е, че на заседанието на КСНС правителството, без да информира предварително парламента и парламентарните групи, обяви някои резултати, които по мое мнение могат да се определят като косвени доказателства. Това противоречи на предишната позиция на правителството. Това е причината, поради която не само моята партия, но и партии, които присъстваха на Съвета, казаха, че според тях позицията на управляващите е малко прибързана и не се основава на ясни доказателства", каза Станишев, като добави, че разследването около атентата още не е приключило.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!