Бездомникът, спасен от доброволци във Facebook, е опeриран

11 август 2012 в 14:42 2432 1

Венцислав Ласков, Снимка: Никола Ончев
Венцислав Ласков, Снимка: Никола Ончев

Бездомникът Венцислав Ласков, който беше настанен в болница с тежка гангрена на крака благодарение на доброволци във Facebook, вече е с ампутиран крак и се чувства добре.

Това съобщи за OFFNews.bg Елена Кръстева, която сигнализира за мъж в безпомощно състояние в градинката пред Народния театър във Facebook групата "Сърцето на доброто". Оттам му помогнаха да влезе в Пета градска болница в София.

"Господинът вече е опериран. Кракът му е ампутиран, но той е добре. Действаме за изваждане на документи за самоличност и настаняването му след седмица в дом, отговарящ на нуждите му", разказа Елена Кръстева.

Тя е разбрала още, че българският филм "Всичко е любов" от 1979 г. на режисьора Борислав Шаралиев е правен по записки на Ласков и той е прототип на главния герой.

Венцислав Ласков е на 54 години, бездомен е и няма извадено ЕГН, никога не е имал издаден паспорт или лична карта. Живеел е в къща на ул. „Лвов“ №9 в София, която по-късно е съборена.

Раната на крака си получава, когато го блъска каруца. Описват го като интелигентен и разумен човек. 

Преди известно време Венцислав е постъпил в „Пирогов“. Оказва се, че има суха гангрена в много напреднал стадий и се налага ампутация. Венцислав обаче сам отказва да остане в болницата, след като разбира за болезнената упойка, която трябва да му бъде направена.  

От „Сърцето на доброто“ викат Бърза помощ в понеделник, но оттам отказват да вземат Венцислав, защото нямал здравноосигурителни права. 

За да помогнат на човека, от групата подават сигнал в Столична община и дирекция „Социално подпомагане“. 

Шефката на „Социално подпомагане“ Мина Владимирова се свързва с директора на Пета градска болница и той се съгласява Венцислав да бъде приет за операция на крака. Разходите по операцията и за престоя ще бъдат поети от Столичната община. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!