Банкнотата от два лева отива в историята, заменят я с монета

Последна промяна на 18 октомври 2013 в 23:15 12307 19

Двулевката скоро ще е в историята
Двулевката скоро ще е в историята

Банкнотата от два лева вероятно ще трябва да бъде заменена с монета. Това се посочва в доклада на БНБ „относно създаването на съвместно дружество между Печатница на БНБ АД и François-Charles Oberthur International SA”.

В доклада пише, че „спадът на икономиката и на банкнотите в обращение доведе до значително съкращаване броя на произвежданите български банкноти. Като следствие от спецификата на обращението и растежа на равнището на цените в следващите години банкнотата от два лева вероятно ще трябва да бъде заменена с монета, което допълнително ще намали броя на банкнотите, които БНБ ще поръчва за производство“.

На лицевата страна на банкнотата от два лева основен художествен мотив е портретът на Паисий Хилендарски. Във фона са изобразени Зографският манастир в Атон, неговият печат и монашеската килия на Паисий.

На обратната страна на банкнотата е отпечатано факсимиле от Зографска чернова на „История славянобългарска” с имена на български царе.

Върху текста са разположени изображения на пръстена печат на цар Калоян и на три печата с образи на български царе - Михаил Шишман, Светослав Тертер и Иван Асен II. В дясната част е изправеният коронован лъв на Христофор Жефарович, в който с микро-текст са отпечатани имената на български владетели от Първото и Второто българско царство. Долу вдясно е изобразен герб на България с три лъва, публикуван през 1483 г. в Грюнбергския хералдически сборник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.10 2013 в 12:35

Не се харчи. Скоро с такива монети няма да може да се купи нищо. Още имам спомен как си купувах сутрин баничка на ъгъла на Раковска и Аксаков за 250лв.

20.10 2013 в 11:25

Приготвяме джобове с усилен хастар и портмонета тип "куче касичка", идва желязна епоха...

20.10 2013 в 01:13

OffNews, защо не сте писали, че обяснението за спирането на банкнотата е ТОТАЛНА глупост?

19.10 2013 в 17:28

На баба ти хвърчилото.

19.10 2013 в 16:42

Професоре, като си дадем бизнесите на родния "национално-отговорен" капитал, по-добре ли ще ни бъде?
Да не би Илия Павлов, Черепа, ТИМ, Манчев, Гергов, Ковачки да си държаха (и държат) парите в БГ?
Да не би те да милеят за Родината?
Виж колко са им новите бизнеси в Сърбия и Румъния; Виж колко са им имотите по света.
Виж също и какви заплати дават на своите сънародници...
Виж също и как некадърно си управляват фирмите. Ами че те всички са на държавна хранилка.
Покажи ми един български капиталист, който да не разчита на рушвети за да си поддържа бизнеса...

19.10 2013 в 14:52

Вратът на корупцията ще се отреже, ако не се ползват частните банки като посредници при електронните преводи. Кризата в момента се нарича финансова, заради монопола на частните банки върху оборота на паричните знаци.

19.10 2013 в 12:50

Т.е., да разбирам, че когато има хиперинфлация формата на парите не се сменя? Стоят си едни и същи. Но вместо с портмонета ще ходим със сакове Adibas.

19.10 2013 в 12:18

монетите тежат повече от банкнотите, какъв е смисъла?

19.10 2013 в 12:10

Пълни глупости. Смяната на формата на парите няма никакво отношение към хиперинфлацията.

19.10 2013 в 11:17

Няма да се налага *смяна* на банкнотите. Преди имаше и банкноти от левче, които не се печатат от 2002-ра насам, но са си напълно валидни като парична единица и до ден днешен. Така ще е и с двулевките - въпреки, че няма да се печатат повече, тези банкноти ще си останат напълно валидни, просто ще има банкноти и монети, докато накрая с банкнотите стане така, че никой вече не ги притежава, както е с тези от левче.
 
X