Банкнотата от два лева отива в историята, заменят я с монета

18 октомври 2013 в 23:15 14847 19

Двулевката скоро ще е в историята
Двулевката скоро ще е в историята

Банкнотата от два лева вероятно ще трябва да бъде заменена с монета. Това се посочва в доклада на БНБ „относно създаването на съвместно дружество между Печатница на БНБ АД и François-Charles Oberthur International SA”.

В доклада пише, че „спадът на икономиката и на банкнотите в обращение доведе до значително съкращаване броя на произвежданите български банкноти. Като следствие от спецификата на обращението и растежа на равнището на цените в следващите години банкнотата от два лева вероятно ще трябва да бъде заменена с монета, което допълнително ще намали броя на банкнотите, които БНБ ще поръчва за производство“.

На лицевата страна на банкнотата от два лева основен художествен мотив е портретът на Паисий Хилендарски. Във фона са изобразени Зографският манастир в Атон, неговият печат и монашеската килия на Паисий.

На обратната страна на банкнотата е отпечатано факсимиле от Зографска чернова на „История славянобългарска” с имена на български царе.

Върху текста са разположени изображения на пръстена печат на цар Калоян и на три печата с образи на български царе - Михаил Шишман, Светослав Тертер и Иван Асен II. В дясната част е изправеният коронован лъв на Христофор Жефарович, в който с микро-текст са отпечатани имената на български владетели от Първото и Второто българско царство. Долу вдясно е изобразен герб на България с три лъва, публикуван през 1483 г. в Грюнбергския хералдически сборник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!