Български туристи напръскани със сълзотворен газ в Босилеград

20 април 2013 в 18:45 3099 1

Иван Николов. Снимкa: kicbos.org
Иван Николов. Снимкa: kicbos.org

Български туристи са били напръскани със сълзотворен газ в Босилеград днес, съобщи председателят на Българския културно-информационен център Иван Николов, цитиран от агенция "Фокус".

"Туристите отишли на обяд в ресторант, появили се криминално проявени лица, като единият от тях пуска флаконче със сълзотворен газ. Туристите започват да се задушават и излизат навън. Едно от момичетата припада. На мястото на инцидента е дошла веднага полиция. Извършителите са били установени и по-късно задържани. Образувано е досъдебно производство", посочи Николов.

На 9 души е оказана медицинска помощ. Двама са по-сериозно пострадали.

"Бяхме седнали да обядваме, и покрай нас мина един младеж, който явно е напръскал с нещо. Трима – четирима се закашляха и изведнъж никой от нас не можеше да си поеме въздух. Оставихме и храна, и багаж, и изскочихме навън. Нямаше нито мирис, нито нищо, само се задушавахме”, обясни туроператорът от фирмата, организирала пътуването, Ангелина Виденова.

Веднага след инцидента е дошла полиция. Мъжът бил открит в съседна кръчма и задържан. Българите са разпитани.

Според Виденова, извършителят е бил човек, който е имал пререкания с управителя на заведението, и му е завидял заради това, че голяма група от хора е седнала в неговия ресторант. 

Прокуратурата е образувала дело за предизвикване на обща опасност и застрашаване сигурността на гражданите срещу извършителя.

Цялата група български туристи вече е в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!