България ще плаща за лечение в чужбина, но колкото струва у нас

20 ноември 2012 в 20:03 2778 1

Лечение с кибернож.
Лечение с кибернож.

От октомври догодина българите ще могат да се лекуват, където поискат в границите на Европейския съюз и България ще е длъжна да покрива разходите на лечението, но само до размера на клиничната пътека за това лечение у нас.

Това предвижда европейска директива. Проблемът е, че у нас клиничните пътеки са на доста занижени цени и българите ще трябва много да доплащат за лечение в друга държава от ЕС.

От директивата може да спечелат български болници, които са добри в лечението на определени заболявания и ще могат да привлекат пациенти от други държави на ЕС, чието лечение се поема от техните здравни каси. 

България е известна с добри кардиолози. И сега у нас често идват за лечение на онкологични заболявания болни от Англия и Ирландия, където има дълги листи на чакащи в болниците.

За да влезе в сила новата разпоредба на ЕС, в България трябва да бъдат променени законите, признават от Министерството на здравеопазването.

„В момента нямаме отговор на въпроса дали ще се възстановяват пътните и разходите и престоя в друга дължава от НЗОК”, коментира д-р Ирина Ковачева, главен експерт в Министерството на здравеопазването пред bTV.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови