4-годишно дете почина от левкемия, държавата не дала пари за лечение

Последна промяна на 09 октомври 2012 в 20:39 8722 2

Снимка: Ruse news
Снимка: Ruse news

Почина малката Габриела Йорданова. За лечението на болната от левкемия Габи русенските деца събираха средства, след като Фондът за лечение на деца в чужбина отказа да подпомогне родителите й.

4-годишната Габриела Йорданова от Русе е починала в клиника в Италия, където е извършена неуспешна операция по присаждане на костен мозък, пише Ruse news.

Родителите на момиченцето са настоявали животоспасяващата операция да стане в чужбина.

Според проф. Драган Бобев, национален консултант по детска онкохематология, трансплантацията е можела да стане и в България.Мнението му оказва влияние върху решението на Фонда за трансплантации за отпускане на средства за лечението на Габи в чужбина.

Това е причината родителите да подадат жалба в Комисията за защита от дискриминация, според която фондът е проявил дискриминационно отношение спрямо 4-годишното дете.

Жалбата ще се разглежда на 7 ноември 2012 г.

На 19 септември 2008 г. на Габи е поставена диагноза остра лимфобластна левкемия. От този момент за детето започва дълга и изтощителна борба с фаталното заболяване.

След преминаването на едногодишна активна химиотерапия и едногодишна поддържаща, болестта се възобновява.

След направено контролно изследване е установено, че единственият шанс е лечение и трансплантация в чужбина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.10 2012 в 22:03

не я разбирам тая вяра в чужбините. А бавенето, докато ги чакат, е фатално едва ли не за половината.
Преди няколко години дадоха куп пари, и сега в тукашната болница има най-хубавото, каквото има навсякъде по света. Препаратите по цял свят, все едно идват от няколко лаборатории. Какъв им е толко зора ...

09.10 2012 в 20:55

Жалко за детето, ама това "единственият шанс е лечение в чужбина" е малко висящо, особено срещу мнението на националния консултант. Много пациенти избират лечение в чужбина въпреки обективните причини да го проведат в България. Наскоро по този начин си замина много важен за мен човек - хем не ставаше дума за лотарията, наречена онкология, а по-скоро за рутинно, макар и сложно лечение.

А за каква дискриминация може да се говори тук?