Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

България пести 1 млрд. лв. годишно, ако послуша БОРКОР

Нели Чолашка 06 февруари 2013 в 18:26 3116 2

Елеонора Николова. Снимка: БГНЕС
Елеонора Николова. Снимка: БГНЕС

След едногодишна работа БОРКОР предаде съкратена версия на доклада „Модел на решение в областта на обществените поръчки“, съобщиха от центъра.

Работата на центъра, създаден да се бори с корупцията, беше съсредоточено върху създаването на модел за провеждане на обществените поръчки, който да минимизира възможностите за корупция. От управляващите обаче зависи дали ще го приложат. 

„Мерките, които предлагаме водят до редуциране на слабите места и с намаляване на техния брой, ще се очертае възможността реално да се ограничат корупционните моменти“, обяви и.д. шефът на центъра Елеонора Николова.

БОРКОР е разработил електронен регистър за обществени поръчки, който включва всички фази - от заданието и възлагането на поръчката, през електронно кандидатстване и наддаване до класирането на кандидатите. 

„Пълното приложение на интервенционната система в областта на обществените поръчки ще има икономически ефект от около 1 млрд. лева годишно или иначе казано, близо 20 % и повече от годишният обем на възложените поръчки в полза на хазната и на българската икономика“, обясни германският експерт Ролф Шлотерер, идеолог на проекта БОРКОР. 

"Първата задача на БОРКОР ще е корупцията в обществените поръчки. Там се разхождат 4.5 млрд. лв. всяка година. По данни на неправителствения сектор около 1 млрд. лв. постъват в гънките на корупцията”, обяви Елеонора Николова април миналата година, когато оглави центъра за борба с корупцията.

Тя призна тогава, че корупционните схеми започват още преди да започне процедурата по Закона за обществените поръчки (ЗОП).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!