БОРКОР е готов с електронен регистър на обществените поръчки

Нели Чолашка 22 октомври 2012 в 14:13 2314 0

Елеонора Николова. Снимка: БГНЕС
Елеонора Николова. Снимка: БГНЕС

Декември месец БОРКОР ще представи готов продукт за вкарване на обществените поръчки в електронен регистър.

Това съобщи днес и.д. шефът на Центъра за превенция на корупцията Елеонора Николова на дискусия за смисъла от съществуването на БОРКОР по инициатива на Института за развитие на публичната среда.

По думите й ще бъде предложено техническо решение, което ще изключи субективния човешки фактор при избора на изпълнител на конкретна обществена поръчка. Компютър ще класира участниците, а не комисии, както е сега.

За целта ще трябва да се промени Законът за обществените поръчки (ЗОП), което зависи от волята на управляващите, напомниха участници в дискусията.

Ще предложим такива неща, които една политическа сила не би пренебрегнала, защото това би означавало политическо самоубийство, заяви Николова.

Още когато пое поста и.д. шеф на БОРКОР април тази година, тя заяви, че първата задача на БОРКОР ще е корупцията в обществените поръчки.

“Там се разхождат 4.5 млрд. лв. всяка година. По данни на неправителствения сектор около 1 млрд. лв. потъват в гънките на корупцията”, обясни тогава новият шеф на звеното за борба с корупцията.

До 2016 г. всички страни в Европейския съюз са длъжни да въведат електронни регистри на обществените поръчки, напомни Николова. 

Според нея ние ще сме една от първите държави и ще можем да продаваме ноу-хау.

Идеологът на проекта - германецът Ролф Шлотерер, разказа, че когато дошъл за първи път в България през пролетта на 2009 г. заварил "безнадеждно" положение относно корупцията.

От април месец, когато беше уволнен предишният шеф на центъра Румен Миланов работата на БОРКОР е станала по-прозрачна за обществото, сочи мониторинг на Института за развитие на публичната среда. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови